OVAKO JE IZGLEDALA VEŽBA SISTEM 2021 U LOZNICI: Učesnici vežbe imaju veoma realne uslove jer su ih dočekali prohladno vreme i kiša
Foto: Kurir/T.Ilić

OPERATIVNO TAKTIČNA VEŽBA

OVAKO JE IZGLEDALA VEŽBA SISTEM 2021 U LOZNICI: Učesnici vežbe imaju veoma realne uslove jer su ih dočekali prohladno vreme i kiša

Srbija -

Operativno-taktička vežba subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji "Sistem 2021" u vezi sa vanrednim događajima i situacijama počela je danas, oko 11 časova, na obali reke Drine u vikend naselju kod Loznice, na kilometar od graničnog prelaza "Trbušnica". Na ovom mestu prisutan je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sa saradnicima.

Učesnici vežbe imaju veoma realne uslove jer su ih dočekali prohladno vreme i kiša. U Loznici je od juče oko 13 časova do jutros u sedam sati palo 66,5 litara po metru kvadratnom, mesečni prosek je oko sto, a kiša i dalje pada. Oni su demonstrirali prihvat ugroženih građana sa druge obale, njihovo prebacivanje do prihvatnog centra na desnoj strani, koje je obavljeno rafting čamcima, a evakuisali su ih pripadnici specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije.

1 / 6 Foto: Kurir/T.Ilić

Cilj vežbe je provera operativne spremnosti Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Gradskog štaba i Civilne zaštite u sadejstvu sa kolegama iz Republike Srpske. Kako je ranije saopšteno vežba "Sistem 2021" u kojoj će učestvovati oko osam hiljada ljudi, prikazaće trenutni stepen pripremljenosti i sinergiju svih subjekata i činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko - tehnološke nesreće, koja u ovom formatu i razmerama nije izvođena od vremena bivše Jugoslavije. Uključuje angažovanje svih subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama u Srbiji, na lokalnom i na republičkom nivou. Srbija danas prvi put na ovaj način proverava kako bi reagovala na situaciju prave katastrofe koja se dešava na čitavoj njenoj teritoriji. Učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekata i snaga jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa, subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje.

Sistem 2021, Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Vežba "Sistem 2021" planirano je da bude održana istovremeno na 50 lokacija u Srbiji, u 24 grada i 26 opština, a jedna je i Loznica gde se osim na reci Drini vežba pored rečice Štire na Gradilištu, dok su na Lagatoru, kod Omladinskog naselja, postavljeni šatori, odnosno mesto za prihvat evakuisanog stanovništva sa poplavljenog područja.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track