SISTEM 2021 NA TERITORIJI VRANJA: Vežba ima za cilj da se pokaže organizovanost sistema i sektora za vanredne situacije
Foto: grad Vranje

ništa ih ne sme iznenaditi

SISTEM 2021 NA TERITORIJI VRANJA: Vežba ima za cilj da se pokaže organizovanost sistema i sektora za vanredne situacije

Srbija -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije danas je organizovalo operativno-taktičku vežbu subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja „SISTEM 2021“.Na teritoriji grada Vranje vežba je sprovede na potezu sela Čestelin - Beli Breg - Soderce.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, obišao je prijemni punkt, koji je za ovu potrebu postavljen u selu Bunuševac. Vežba je istovremeno sprovedena u 24 upravna okruga, 22 grada i 17 opština u Republici Srbiji, a bili su uključeni svi subjekati i snage sistema za smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Vranje, sistem 2021
foto: grad Vranje

,,Vežba ,,SISTEM 2021” ima za cilj da se pokaže organizovanost sistema i sektora za vanredne situacije, kao i reagovanja u takvim uslovima. Na teritoriji grada Vranja, po ovoj vežbi, imamo požar na potezu sela Čestelin- Beli Breg-Soderce, koji se prostire na 4 km i već je zahvatio 220 ha poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Angažovani su svi subjekti spašavanja i zbrinjavanja.

Ovde na punktu je postavljen bazen sa vodom, u slučaju potrebe za angažovanjem helihopterskih jedinica. Takođe, ovde je punkt Crvenog krsta zbog evakuacije stanovništva, jer požar preti da ugrozi 32 stambena objekta, pa se ovde radi prijemna trijaža u cilju utvrđivanja težine telesnih povreda.

Vranje, sistem 2021
foto: grad Vranje

Tu su i ekipe Hitne pomoći za eventualno zbrinjavanje teže povređenih stanovnika. Na ovaj način, uvežbava se i situacija ugroženosti vrlo bitnog komunikacionog repetitora Telekoma Srbije, koji nakon ispada iz funkcije prelazi na drugačiji sistem veza, TETRA sistem. Za ovu vežbu angažovano je 140 pripadnika Sektora za vanredne situacije i 35 vozila”, rekao je gradonačelnik.

Na teritoriji Republike Srbije u vežbi su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekati i snage jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa, kao i subjekati od značaja za zaštitu i spasavanje.

Kurir.rs/T.S.

bonus video:

00:57

VELIKA VEŽBA NA 50 LOKACIJA: Ovako bi nadležne službe reagovale u slučaju MASOVNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track