SVE ŠTO JE MOGLO, KUPLJENO JE: Velegrađani razgrabili kuće i placeve na ovom mestu netaknute prirode kod Prokuplja! KUĆE SAMO NIČU
Foto: Kurir.rs/B.R.

atrakcija za vikendaše

SVE ŠTO JE MOGLO, KUPLJENO JE: Velegrađani razgrabili kuće i placeve na ovom mestu netaknute prirode kod Prokuplja! KUĆE SAMO NIČU

Srbija -

PROKUPLJE - Beli Kamen kod Prokuplja postao je prava atrakcija za vikendaše, a samo tokom leta kupljeno je desetak kuća i isto toliko placeva. Ovo mesto koje je na 940 metara nadmorske visine i 2, 5 kilometara makadamom udaljeno od beogradske opservatorije na Vidojevici u kojoj se vrše sva istraživanja neba nad Srbijom, prepuno je novih kuća.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

Gradi se i etno selo, a predsednik Mesne zajednice Beli Kamen Goran Radojević kaže da je prijatno iznenađen interesovanjem građana Srbije za ovu destinaciju.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

- Sve što je moglo, kupljeno je. Zaista je neverovatno interesovanje za ovaj prostor netaknute prirode. Kao da je sve odjednom vaskrslo i na sve strane se gradi - kaže Radojević.

On dodaje da se nada da će Beli Kamen sa okolnim selima, kao što su Jovine Livade i Bučince postati turistička atrakcija.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

Na vrhu, kod raskrsnice kojom se odvajaju putevi za opseravtoriju, Žitni Potok i Pasjaču postoji i Odmaralište koje je pri Sportskom centru Prokuplje, koji je u procesu likvidacije, sa ogromnim objektom i šest etno kućica koje su potpuno opremljene.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

Svakog leta ovde dolaze sportisti na pripreme, a ranije je postojala i žičara. Vremenom, bukvalno kao da je čitav kraj nestao, te sada ima svega tri ili četiri meštana koji su čitave godine na ovom prostoru.

-Iako je do vrha asfalltiran put, zimi je on u određenim periodma neprohodan, pa je sve manje starosedeoca, ali ove godine je zaista, barem što se leta tiče, situacija bila potpuno drugačija i sve je oživelo- dodaje Radojević.

Do pre godinu dana ar zemljišta je bio 12 evra, ove godine je cena skočila na čak 25 evra. Jedini problem su nerešeni pravnoimovinski odnosi za imanja, jer kako je godinama kraj odumirao, niko nije potezao to pitanje. Sada je situacija drugačija, pa i mnogi naslednici rešavaju ovo pitanje, počinju da grade, ili prodaju zemljišta.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

- Ovaj kraj čeka svetla budućnost, barem ćemo se mi pridošlice potruditi da tako bude. Prioritet je pre svega put do Opservatorije. Planova je puno i zaista ćemo se potruditi da damosvoj doprinos da kraj ponovo oživi - kaže Milovan Stanković koji je jedan od prvih koji su kupili zemljište na belom Kamenu.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

On dodaje da je cilj da se očuva netaknuta priroda i da ovo bude pre svega planinarski kraj. U tome mnogo pomaže i Planinarsko- skijaški klub Toplica iz Prokuplja, koji je obeležio staze i održava ih. I prokupačko Astronomsko društvo “Magelanov oblak” krenulo je sa realizacijom izgradnje astronomskog centra za decu na ovom potezu.

Beli Kamen, Prokuplje
foto: Kurir.rs/B.R.

Sve što se radi poslednjih godinu dana zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji vole planinu i prirodu, rezultiralo je sve većom zainteresovanošću za ove predele. Glavni adut je Opservatorija, u okviru koje su dve kupole, jedna sa najvećim teleskopom na Balkanu koji služi za naučna istraživanja i druga sa manjim, koji može da bude ne samo turistička atrakcija, već i mesto okupljanja za ljubitelje astronomije.

1 / 9 Foto: Kurir.rs/B.R.

Nad Belim Kamenom, odnosno Vidojevicom, koja je na nadmorskoj visini od 1.156 metara najčistije je nebo nad Srbijom i baš iz tog razloga je napravljena Opservatorija.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track