LAUREAT MIHAJLO PANTIĆ: Dodeljen Prsten despota Stefana Lazarevića
Foto: Ž.M.

kruševac

LAUREAT MIHAJLO PANTIĆ: Dodeljen Prsten despota Stefana Lazarevića

Srbija -

KRUŠEVAC - Laureat Bagdalinog „Prstena despota Stefana Lazarevića“ za 2021.godinu je izuzetno ime savremene srpske književnosti: pripovedač, esejista, književni kritičar, književni istoričar, antologičar i profesor književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu Mihajlo Pantić.

Tročlan žiri u sastavu: Miloš Petrović i Veroljub Vukašinović, članovi i Ljubiša Đidić, predsednik, doneo je jednoglasnu odluku da dobitnik Prstena despota Stefana Lazarevića za ovu godine bude Mihajlo Pantić. Na današnjoj konferenciji za štampu novinare su upoznali Nebojša Lapčević, predsednik KK “Bagdala”, Ljubiša Đidić, predsednik žirija i Miloš Petrović, glavni i odgovorni urednik časopisa “Bagdala”.

Bagdala, Kruševac, nagrada
foto: Ž.M.

-Istraživači književnog opusa Mihajla Pantića, posebno mesto daju pripovetci, i to onoj kratkoj. Majstorstvo njegove kratke priče, u više od dvadesetak knjiga, koje je u ovom piscu dobilo svoj geografski hronotop, pa se prepoznaje kao novobeogradski pisac (poput Bore u Vranju, Sremca u Nišu…) nosi, dakle, i tu nesvesnu opterećanost profesora koji od čitaoca traži malo predznanja da bi sa njegovim naratorom bolje ušli u savremeni svet košarke, rok muzike, sporta, filma, stripa, ali i pecaroških veština, kojima je životno vičan poput jednog njegovog prethodnika, koji se takođe zvao Mika, čuvenog alasa profesora matematike Mihaila Petrovića Alasa, kaže se u saopštenju Žirija.

Mihajlo Pantić (Beograd, 1957), pripovedač, književni kritičar i istoričar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Predaje Južnoslovensku komparatistiku, Kreativno pisanje i Pripovedačke poetike u srpskoj književnosti.

Bagdala, Kruševac, nagrada
foto: Ž.M.

Knjige priča (prva izdanja): Hronika sobe, 1984; Vonder u Berlinu, 1987; Pesnici, pisci & ostala menažerija, 1992; Ne mogu da se setim jedne rečenice, 1993; Novobeogradske priče, 1994; Sedmi dan košave, 1999; Ako je to ljubav, 2003; Ovoga puta o bolu, 2007; Sve priče Mihajla Pantića I–IV, 2007; Priče na putu, 2010; Hodanje po oblacima, 2013; Priče od vode – sve ribe Srbije (koautor M. Tucović), 2014. Svečano uručenje nagrade Prsten Despota Stefana Lazarevića obaviće se u subotu, 13. novembra na posebnoj manifestaciji u Kruševačkom pozorištu.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track