POČELI RADOVI NA UREĐENJU FASADA U CENTRU GRADA
Foto: Grad Kragujevac

POČELI RADOVI NA UREĐENJU FASADA U CENTRU GRADA

Srbija -

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom RS Aleksandar Milošević i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Nenad Karamijalković, zajedno sa predstavnicima građevinske firme „Jadran“, obišli su danas radove na rekonstrukciji fasada u starom gradskom jezgru.

Veliko je zadovoljstvo videti da počinju radovi na fasadama. U planu je da se fasade 22 objekta u potpunosti zanove i osvetle, kako bismo naš Kragujevac učinili lepšim. S radovima smo počeli najpre na objektu koji je građanima poznat kao zgrada „Prosvete“. Ovaj objekat je izgrađen još pre Velikog rata i u njemu je svojevremeno boravio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice tadašnje Muške gimnazije. Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1979. godine pod zaštitu stavio centralno gradsko jezgro i objekte koji nose karakter zaštićenog kulturnog dobra – kazao je Nikola Dašić.

Zgrada bivše „Prosvete“ sagrađena je 1911. godine. Pripadala je bogatom gvožđarskom trgovcu Milanu Nikoliću. Nakon Drugog svetskog rata, zgrada je oduzeta vlasniku i u nju je smeštena knjižara „Prosveta“, a danas je u njoj jedna od mnogobrojnih banaka koje su se uselile u reprezentativna stara zdanja u kragujevačkoj pešačkoj zoni.

Rok za završetak radova na restauriranju prve fasade je 120 radnih dana. Radovi će se nastaviti na zgradi sa figurama atlasa, a potom na zgradi „Peka“ u kojoj se nalazi pekara „Jevtić“.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je pre godinu dana uradio studiju revitalizacije 22 zgrade u starom gradskom jezgru, na osnovu koje je urađen projekat i opredeljeno 100 miliona dinara za ovu namenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track