JOVAN BEČ, GRADONAČELNIK GRADA NA DUNAVU: Smederevo ima brojne razvojne adute!
Foto: Kurir

Intervju

JOVAN BEČ, GRADONAČELNIK GRADA NA DUNAVU: Smederevo ima brojne razvojne adute!

Srbija -

U oblasti industrijske zone u Smederevu posluje veliki broj kompanija koje predstavljaju razvojnu šansu grada

Jedan od naših najvećih prioriteta svakako je i pitanje infrastrukture, na čemu intenzivno radim sa svojim timom. Prioritet nam je da ulice u gradu i u ruralnim sredinama budu asfaltirane, i da atarski putevi budu uređeni kako bismo našim poljoprivrednim proizvođačima olakšali obavljanje radova. Cilj nam je takođe da našim sugrađanima obezbedimo zdravu životnu sredinu, poboljšamo ekološku sliku Smedereva, kaže na početku intervjua za Kurir gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Da li je razvojni adut grada Smedereva Slobodna zona Smederevo, koja je označena kao nosilac najvećeg potencijala za ekonomski razvoj grada?

- U oblasti industrijske zone u Smederevu posluje veliki broj kompanija koje predstavljaju razvojnu šansu grada i daju mogućnost zapošljavanja mladih ljudi koji u ovom gradu mogu da zasnuju porodice i ostanu da žive. Jedna od kompanija koja uspešno posluje u gradu je i „PKC Wiring Systems“ d. o. o. Smederevo sa skoro 4.000 zaposlenih. Tu su i kompanija za proizvodnju mašina za obradu metala „Metech“ d. o. o. Smederevo sa 423 zaposlena, kompanija „Kaizen“ d. o. o. Smederevo, specijalizovana za tekstilnu industriju, sa 310 zaposlenih, kompanija „Schwing Stetter“ d. o. o., koja se bavi proizvodnjom građevinskih mašina, i niz drugih.

Nakon reindustrijalizacije grada, planirano je da se nastavi brendiranje Smedereva kroz rast turističke ponude. Šta ona uključuje i da li je turistički potencijal Smedereva iskorišćen?

- Grad Smederevo odlikuje se vrlo povoljnim geografskim položajem, jer je smešten između dva evropska koridora, kopnenog i vodenog, a od Beograda smo udaljeni svega 46 kilometara. Turistička ponuda Smedereva je bogata, raznovrsna i dobro iskorišćena. Pre svega, na ušću reke Jezave u Dunav smeštena je Smederevska tvrđava građena po nalogu despota Ðurđa Brankovića u 15. veku. U kulturnoistorijskom nasleđu Smedereva posebno mesto zauzima vila Zlatni breg, nekadašnja letnja rezidencija srpske vladarske dinastije Obrenović. U centru grada, u blizini Gimnazije, nalazi se verovatno najstariji beli dud na Balkanu - Karađorđev dud. U samom centru nalazi se i Vinski grad, zanimljiv kutak koji čine kućice od autentičnih bačvi i buradi starih i po nekoliko stotina godina. U Smederevu se održavaju i brojne manifestacije, poput Smederevske jeseni, Nušićevih dana, Teatra u Tvrđavi, Smederevske pesničke jeseni, Patosofiranja.

Da li je povećano interesovanje za domaći turizam?

- Primetan je rast broja domaćih posetioca. Smederevska tvrđava ima veliki broj grupnih i individualnih poseta. Međutim, zbog celokupne epidemiološke situacije, osetan je pad grupnih poseta koje organizuju turističke agencije, kao i đačkih ekskurzija. Ipak, prisutan je trend rasta što se tiče otvaranja novih smeštajnih kapaciteta. Privatni sektor prepoznao je potencijal turizma i ulaže svoja sredstva u otvaranje novih ugostiteljskih objekata i smeštajnih kapaciteta.

Kvalitet vazduha i dalje je problem u Smederevu. Šta će grad Smederevo raditi da se ekološka slika grada poboljša?

- Imamo odličnu saradnju s Ministarstvom za zaštitu životne sredine i aktivno radimo na rešavanju problema. Potpisali smo ugovor vezan za konverziju kotlarnice na Senjaku u vrednosti od 35 miliona dinara, kao i ugovor s Ministarstvom rudarstva i energetike o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća. U izradi je i plan detaljne regulacije za gradsku toplanu. Nastavićemo da radimo na sanaciji ekoloških problema u Smederevu, a sve u cilju da građanima obezbedimo ekološki prihvatljivije uslove za život.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track