RADNICI BACAJU MASKE GDE STIGNU: Oko 2.500 zaposlenih u "Leoniju" u Prokuplju NAKON SVAKE SMENE ZATRPA PRILAZ FABRICI (Foto)
Foto: Foto Kurir

RUGLO

RADNICI BACAJU MASKE GDE STIGNU: Oko 2.500 zaposlenih u "Leoniju" u Prokuplju NAKON SVAKE SMENE ZATRPA PRILAZ FABRICI (Foto)

Srbija -

Primer nesavesnog odnosa prema sredini i okruženju je okoliš nemačke kompanije "Leoni" u Prokuplju, tj. deo Ulice Pane Đukić, koja je svakodnevno pretrpana jednokratnim maskama. Radnici, kojih je u ovoj fabrici oko 2.500, kada izađu sa smene i iz kruga fabrike, maske bacaju gde stignu, te tako ova ulica i prilaz fabrici deluju kao smetlište. Rečju - ruglo!

Leoni
foto: Foto Kurir

U kompaniji "Leoni" kažu da su nakon što smo im uputili pitanja osmotrili situaciju, da se slažu da nije primereno, te da će istražiti mogućnost da se problem reši. U JKP "Hameum" tvrde da će uputiti dopis preduzeću "Por Verner Veber", koje se bavi uslugom iznošenja smeća, da postavi barem jedan kontejner, a pismo će uputiti i "Leoniju".

Leoni
foto: Foto Kurir

- To je ulica drugog prioriteta i čistimo je, ali već posle svake smene situacija je ista. Apelujemo na zaposlene da ne bacaju maske gde stignu. Samo danas smo sakupili 13 kanti iskorišćenih maski! Ipak, ne možemo svakodnevno da sprovodimo te akcije, već mora da se razvije i svest kod radnika, građana Prokuplja, da ih ne bacaju po ulici - ističe Saša Stošić, v. d. direktora JKP "Hameum".

Leoni
foto: Foto Kurir

Građani koji žive u ovoj ulici opisuju situaciju kao strašnu. - Ovo je uvek bila čista ulica. Otkad je proradila fabrika, ne može se proći od parkiranih vozila. Ali ajde, to je u redu, ljudi rade i nemaju gde da se parkiraju. Ali ostavljaju tone smeća iza sebe! Maske, kutije od cigareta, kese sa ostacima obroka - kaže jedan od ogorčenih stanovnika ulice.

Leoni
foto: Foto Kurir

Iz kompanije "Leoni" su nam u pisanom odgovoru potvrdili da problem postoji. - Kako naša kompanija dosta polaže na zdravlje i bezbednost svojih zaposlenih, stepen primene svih propisa zaštite zdravlja i životne sredine je na veoma visokom nivou u svim našim fabrikama. Sagledali smo informacije koje ste naveli i saglasni smo sa činjenicom da je situacija izvan naše fabrike u Prokuplju, a u njenoj neposrednoj blizini, nešto drugačija i da bi kao kompanija trebalo da učinimo sve što je u našoj moći da osiguramo dostupnost mesta za odlaganje otpada, tj. maski. S tim u vezi, a nakon konsultacija sa menadžmentom fabrike u Prokuplju, istražićemo mogućnost postavljanja odgovarajućih sredstava za odlaganje smeća i van naše fabrike, a u skladu sa propisima i uredbama javnog prostora.

Dodaju da, ukoliko postoji mogućnost da se postave kante van površine fabrike, a u sklopu javne površine i gradskog prostora, zaposleni iz službe zaštite zdravlja i životne sredine će se postarati da se pomenuti problem što pre reši.

Kurir.rs/ Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track