CANE ZA 4 GODINE PRODAO 8.000 KNJIGA: Iz nužde izašao na ulicu u Užicu, za par dana zaradio 1.000 evra, pa hobi pretvorio u posao
Foto: RINA

profesor književnosti u penziji

CANE ZA 4 GODINE PRODAO 8.000 KNJIGA: Iz nužde izašao na ulicu u Užicu, za par dana zaradio 1.000 evra, pa hobi pretvorio u posao

Srbija -

Užice - Oni koji žude za znanjem ne biraju ni mesto, a ni vreme kako bi kupili knjigu. Najbolji primer za to jeste užički penzioner Stanislav Todorović koji već četiri pune godine na ulici prodaje knjige i solidno zarađuje. Ovaj bivši profesor književnosti ceo život svoj proveo je sa knjigom, tako zaradio penziju, a od nje i danas živi.

Stanislav Todorović
foto: RINA

"Ovim poslom počeo sam da se bavim sasvim slučajno. Bilo je potrebno u kratkom roku da skupim 1000 eura i onda sam se setio da imam izuzetno bogatu biblioteku kući i jedan njen deo sam izneo napolje. Niko nije očekivao da će prodaja tako dobro da krene. Potrebnu svotu zaradio sam za samo nekoliko dana", izjavio je Stanislav za RINU.

Nakon toga nije želeo da odustane, jer mu je bilo drago što i kad je završio svoj radni staž na ovakav način može da utiče na edukaciju sugrađana. Cane, kako Užičani najčešće zovu ovog profesora, kaže da je do sada prodao 8.000 knjiga.

Stanislav Todorović
foto: RINA

"Jedan čovek sam je kupio oko 2000 naslova, ima dosta starijih, ali ne zaostaju ni mlađi. Baš pre neki dan momak je iz kola kupio osam knjiga, što me je prijatno iznenadilo jer ove mlađe generacije sve manje čitaju", kaže Užičanin.

Ipak nije sve tako idilično, naročito kad se radi sa narodom, pa tako i Cane pamti veliki broj anegdota.

"Čovek kupio knjigu, pročitao i vraća je na moju tezgu i kaže nije mu se svidela i želi svoj novac nazad. Dešavalo se ponekad i da se cenkaju za cenu od samo 100 dinara, ali sve je to posao", iskren je Stanislav.

Stanislav Todorović
foto: RINA

Kako se njegov posao razvijao kontaktirali su ga i brojni izdavači pa je svoju ponudu proširio. Još pre toga cene je prilagodio kupovnoj moći svih građana, pa vam je za njegovu knjigu potrebno od 50 do 2.000 dinara. Ono što je jako važno jeste da ovaj Užičanin poseduje izuzetna retka i stara štiva koja se ne mogu pronaći u knjižarama ni bibliotekama.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track