ISTORIJSKA SPOMENICA U SREDNJOJ ŠKOLI U VARVARINU: Izložba u čast predaka i pobede u Prvom svetskom ratu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

sećanje na junake

ISTORIJSKA SPOMENICA U SREDNJOJ ŠKOLI U VARVARINU: Izložba u čast predaka i pobede u Prvom svetskom ratu

Srbija -

VARVARIN - U Srednjoj školi u Varvarinu je, u čast predaka i pobede u Prvom svetskom ratu, otvorena izložba “Istorijska spomenica”, koju su pripremili nastavnici Slavica Milutinović i BratislavTašić.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu ove godine skromno obeležavamo iz razloga što ne možemo dati sebi na volju organizaciju nekih većih skupova zbog trenutno epidemiološke situacije, pa se i mi sami tome prilagođavamo. Pripremu ove izložbe uglavnom radimo sa učenicima, ove godine smo izložbu pripremili prof. Tašić i ja, ali tu je bilo i drugih kolega koje su nam izlazile u susret, kaže nastavnica istorije Slavica Milutinović.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Duh ovog praznika prati i amblem Natalijina ramonda, a taj cvet raste na Kajmakčajlanu, gde se nalazi i velika kapela sa posmrtnim ostacima svih ratnika koji su svoje živote položili za slobodu svog naroda u periodu od 1914. do 1918. godine.

Varvarin
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Natalijina ramonda je poznata i kao “biljka feniks”, jer i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi, zbog čega je i izabrana za simbol obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, da ukazuje na uzdizanje srpske države iz pepela i iskušenja kroz koja je srpski narod prošao u ovom velikom ratu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja