SELO SVOJNOVO NIMALO NIJE NALIK NA OSTALA SELA PO SRBIJI: Ima svoju književnu i likovnu koloniju ali i naučni skup (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

tradicionalna kulturna manifestacija

SELO SVOJNOVO NIMALO NIJE NALIK NA OSTALA SELA PO SRBIJI: Ima svoju književnu i likovnu koloniju ali i naučni skup (FOTO)

Srbija -

U organizaciji Udruženja za kulturu i umetnost “Logos” u Svojnovu održana je tradicionalna kulturna manifestacija, 27. po redu, “Svojnovo 2021”.

Inače, ovo pomoravsko selo može se pohvaliti originalnim akcijama i aktivnostima u kulturi, koje gotovo niko nema u Srbiji u ruralnim sredinama, pa bi čak i neke opštine mogle da im pozavide.

“Logos” je organizator književne i likovne kolonije i naučnog skupa, na kojuma učestvuju univerzitetski profesori, pisci, publicisti i književni kritičari, zatim akademski slikari i drugi kulturni poslenici i stvaraoci. Pored zbornika radova i kataloga oni izdaju svoj časopis i list.

Sevojno, Logos, kulturna manifestacija
foto: Kurir.rs/Ž.M.

U ime Udruženja učesnicima skupa se obratio predsednik Nenad Vasković, koji je govorio o dosadašnjem radu ove asocijacije i planu rada za 2022, kada se obeležava 250 godina od rođenja znamenitog Srbina i Svojnovca Jovana Petrovića Kovača.

Predsedavajući Kolonije univerzitetski profesor dr Predrag Jašović predstavio je novi broj časopisa “Sabornik”, koji izdaje Udruženje “Logos”. Osnivač Književne kolonije “Svojnivo” Đorđe Petković izložio je svoj rad “Prinove u mojoj biblioteci kovidske 2020 – 2021. godine”, a prof. dr Golub Jašović je nastupio sa radom "Miloš čuva tapije naših dedova”. U radu Kolonije učestvovali su i Miloš Milošević Šika iz Trstenika, književnik i multidisciplinarni umetnik, Milan Marković Laka, publicista iz Čitluka, i umetnici - Slavica Jovanović iz Požarevca i Mirko Stojadinović iz Makrešana.

Sevojno, Logos, kulturna manifestacija
foto: Kurir.rs/Ž.M.

U isto vreme, u Porti crkve Svete Petke u Svojnovu, okupilo se i desetak slikara, koji su se ogledali u slobodnim temama i tehnikama po sopstvenim izboru. Učesnike i goste manifestacije svojim radovima su oduševili Nadica Lekić i Dejan Hinić iz Trstenika, Mirko Stojadinović iz Makrešana, Mila Marković, Dragica Ilić i Aca Stojadinović iz Paraćina.

Udruženje “Logos” je za 27. novembar najavilo i svoju novu manifestaciju – naučni skup.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track