Evakuišu sela u zapadnom Pomoravlju: U obruču smo!

Požari i dalje bukte širom Srbije

Evakuišu sela u zapadnom Pomoravlju: U obruču smo!

Srbija -
Najkritičnije u Gornjem Milanovcu i Čačku, gde su tri osobe povređene

BEOGRAD - Jezivo! Prilikom gašenja požara u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca povređene su tri osobe, jedan vatrogasac i dvojica meštana, koji su smešteni u čačansku bolnicu. Od požara na padinama Suvobora ugroženo je oko 300 domaćinstava, pa su obavljene sve pripreme za evakuaciju stanovnika sela Gornja Gorevnica. Za 200 meštana obezbeđeni su smeštaj, piće i medicinska zaštita, rekao je sinoć komandant Kriznog štaba za vanredne situacije Vojislav Ilić.

Na snimku agencije Tanjug vide se uspaničeni meštani koji nemoćno gledaju kako vatrena stihija guta sve pred sobom, dok se oko njih nalaze spaljene olupine vozila.

- Ne možemo izaći! U obruču smo! - vikala je jedna žena.

Požar je juče po podne izbio i u Ovčar banji kod Čačka i širi se velikom brzinom ugrožavajući obližnje vikend-naselje.Lokalna televizija pozvala je sve vlasnike kuća i vikendica u Ovčar banji, posebno u mestu Vidova, da hitno dođu do svojih objekata kako bi ih zaštitili od požara.Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić rekao je u Čačku da su ugrožena sela Srezojevci, Gornja Gorevnica, Miokovci i Milićevci i da je troje ljudi povređeno. On je kazao da je na terenu juče bilo 75 vatrogasaca i po 150 pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije. Oko 300 pripadnika Vojske Srbije krenulo je sinoć u pomoć, kao i još 150 pripadnika Žandarmerije. S vojnicima pomaže i zamenik načelnika GŠ general Milan Bjelica, a sve po naređenju ministra odbrane Aleksandra Vučića, koji je sinoć rekao da je situacija veoma teška i da su sve jedinice Vojske stavljene na raspolaganje Predragu Mariću.- Vojnici iz Gornjeg Milanovca i Čačka već su upućeni na lice mesta, a ako bude bilo potrebe, vojska iz svih krajeva Srbije biće upućena tamo gde je najteže - rekao je Vučić.

Ruski avioniKao ispomoć, juče je oko 13 časova na niški aerodrom „Konstantin Veliki“ sleteo ruski avion „berijev 200“, a danas u 12 sati stiže „iljušin 76“, poznatiji kao „vodeni bombarder“, nosivosti 42 tone vode, najavio je sinoć premijer Ivica Dačić. On je dodao da je u Srbiji na gašenju požara angažovan i ruski helikopter „kamov K-32“.

http://www.youtube.com/watch?v=oIrU-yLw6IM

http://www.youtube.com/watch?v=i6YRYZ1A0I4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja