OPŠTINA MIONICA POKLONILA VIOLINE NAJBOLJIM ĐACIMA: Svečana akademija u znak sećanja na Žarka Milanovića
Foto: Kurir/S.S.

OPŠTINA MIONICA POKLONILA VIOLINE NAJBOLJIM ĐACIMA: Svečana akademija u znak sećanja na Žarka Milanovića

Srbija -

U Mionici je održana svečana akademija posvećenoj jednom od najpoznatijih srpskih violinista Žarku Milanoviću, rođenom Mioničaninu, dugogodišnjem šefu Narodnog orkestra Radio Beograda.

Najtalentovaniji đaci Osnovne muzičke škole u Mionici Neda Marković, učenica drugog razreda i Luka Pavlović, učenik četvrtog razreda, su dobili nove violine, koje su poklon opštine Mionica.

- Opština Mionica čuva sećanje na svoje sugrađane. Prošle godine smo prvi put organizovali svečanu akademiju u čast Žarka Milanovića, a ove godine smo to i nastavili. U obavezi smo da negujemo prave vrednosti. Opština brine o mladim i talentovanim naraštajima. Želim da čestitam polaznicima muzičke škole izdvojenog odeljenja u Mionici na nagradama i uloženom trudu. Verujem da će Neda i Luka biti uspešni i da će na novim violinama stvarati muziku u kojoj ćemo svi uživati, a možda i jednog dana postati rukovodioci orkestra po uzoru na Milanovića- rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Na svečanoj akademiji nastupila su etno grupa "Miona" iz Mionice i gudački orkestar muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

U želji da u svim oblastima afirmiše znamenite sugrađane i pretke, opština Mionica i Kulturni centar su prošle godine ustanovili svečanu akademiju posvećenu Žarku Milanoviću.

Milanović rođen je 1920. godine u Mionici u učiteljskoj porodici. Zbog potrebe službe, sele se u Skoplje, gde ostaju do 1929. godine, a potom trajno prelaze u Beograd. Na njegovu inicijativu osnovan je Omladinski narodni orkestar u produkciju Radio Televizije Srbije. Žarko je iz anonimnosti izveo mnoge pevače i instrumentaliste, a sa svojim orkestrom sudelovao je u velikom broju pozorišnih predstava sa scenskom muzikom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njih su i Glišićeva „Podvala“, „Koštana“, „Ivkova Slava“ i mnogi drugi.

(Kurir.rs/S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track