09:44

MOST KOJI NE VODI NA PUT, VEĆ U PROBLEM: Meštani sela kod Leskovca poslom idu preko merdevina i MORAVE, mehanizacija često u KVARU

neverica

OVO IMA SAMO U SRBIJI! MOST NI NA NEBU NI NA ZEMLJI: Meštani Donjeg Krajinca preko Južne Morave već 18 GODINA PRELAZE MERDEVINAMA

Srbija -

Za Srbiju smo navikli da je često zemlja čuda. Ni na nebu ni na zemlji, nadomak Leskovca, kod sela Donje Krajince, nalazi se most. On već dugo ne služi da spaja ljude. Zapravo - ne služi ničemu!

- Mislim da je ovaj most nesvakidašnji i da će ljudi hteti da dođu da vide most koji ne vodi nigde - smatra stočar Radomir Milenković koji je uveren da bi ćuprija mogla da postane nova turistička atrakcija na jugu Srbije.

Izgradnja mosta započeta je 2004. godine kad je građen auto-put. On je već dobio rupe od starosti, a most koji spaja meštane pet leskovačkih sela sa njihovim vinogradima i njivama i dalje postojano stoji bez prilaza.

Čardak
foto: Kurir televizija

Jovica Stamenković ceo život ima vinograd s druge strane reke Morave. Kad je izgrađan most, njegov vinograd ostao je s druge strane. Merdevine koje vode preko mosta velika su prepreka u njegovih 87 godina.

- Jedva sam sišao i otišao. Nisam mogao da obavim posao, jer sam se umorio, vratio sam se, šta sam mogao da obavim, ja sam obavio, šta nisam mogao, nisam mogao - rekao je Jovica.

Ispričao je da su sa one strane mosta meštani gajili svinje, ovce i krave. Sada kaže da ne mogu ništa.

- Ranije je reka bila široka pa smo je gazili nogama, digaljama, nekad napravimo most drven, a onda dođe Morava i led zimi i odnese ga. Muke smo mučili. Mnogo tamo smo imali 48 trle, ovce smo čuvali tamo, krave, svinje, koze, sve živo - naveo je Jovica.

Most usred ničega, bez početka i kraja meštani ipak koriste svih ovih godina.

Most, Donje Krajince
foto: Kurir televizija

- Najveći problem nam je auto-put. Nema ni jedan prilaz da bi se došlo mostom. Nema prilaza od auto-puta. Ima jedno 4,5 km jedan most prema Manojlovcu, a u krugu od 10 km mi nemamo prilaz ovom mostu - istakao je stočar Nenad Nešić.

Milenković je dodao da se zbog problema prelaska preko reke mehanizacija često kvari.

Most, Donje Krajince
foto: Kurir televizija

- Nama je problem da prebacimo mehanizaciju preko reke, veliki problem, svake godine imamo remont nekog traktora, zamisli kad ti potopiš traktor do farova bukvalno - rekao je Milenković.

Nije samo selo Donje Krajince u problemu.

Meštani ukupno pet sela moraju da prelaze Južnu Moravu da bi došli do svojih imanja koja su s druge strane reke. Ne postoji drugi put sem auto-putem što nije bezbedno.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

19:01

NEDIMOVIĆ O POSKUPLJENJU ULJA: Zašto je 20 dinara problem?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja