16:58

MAGNET ZA TURISTE! Farma koka nosilja pretvorena u jedinstven objekat! Ovde možete videti eksponate stare ČAK 80 MILIONA GODINA!

privlači pažnju javnosti

MAGNET ZA TURISTE! Farma koka nosilja pretvorena u jedinstven objekat! Ovde možete videti eksponate stare ČAK 80 MILIONA GODINA!

Srbija -

Na farmi koka nosilja nastao je najneobičniji muzej na našim prostorima, Muzej kamena.

U emisiji "300 čuda" na Kurir televiziji Peca Petrović predstavio je svoju kolekciju kamenja,

Muzej Kamena
foto: Kurir televizija

U Paštriću nedaleko od Mionice biolog i istraživač Predrag Peca Petrović 2013. godine došao je na odličnu ideju kako da unapredi seoski turizam. Sam muzej nalazi se pored zaštićenog prirodnog dobra, pećine Šaliterne, koju su ljudi naseljavali pre 40.000 godina.

U muzeju je izloženo oko 300 geoloških eksponata, a stanovnici Valjeva, Novog Sada, Beograda i drugih gradova u Srbiji, redovni su posetioci.

Autor postavke eksponata je prof. dr Ivan Filipović, a izloženi su eksponati od srednjeg devona, pa do gornje krede, perioda kada su izumrli dinosaurusi.

Muzej Kamena
foto: Kurir televizija

Ideja je da muzej u Paštriću bude i kompas za pronalaženje vrednih i retkih minerala i ruda u severozapadnoj Srbiji, odnosno u Кolubarskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu i Podrinju.

Plan je da se u ogromnom dvorištu muzeja napravi "Kameni bukvar", a vredne geološke gromade nose imena srpskih velikana, koji su zadužili našu zemlju.

- Nijedna gromada nije tako lako pronađena i svako pronalaženje i dovlačenje je poduhvat - kaže Peca Petrović. Za taj posao moraju da se anažuju velike mašine, a u izboru stena učestvuju i profesori sa Geološkog fakulteta.

1 / 9 Foto: Kurir televizija

Najveću pažnju privlače okamenjeni fosili iz okeana Panonskog mora stari 80 miliona godina.

Muzej kamena organizovano obilaze đaci, studentim palninari i turisti. Privukao je veliku pažnju kako javnosti, tako i institucija koje su podržale ovaj projekat.

Kurir.rs

Bonus video:

29:47

300 čuda - S3 EP1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track