Počinje evakuacija stanovnika na Mokroj gori
Foto: Pozar, Srbija, Tanjug

Počinje evakuacija stanovnika na Mokroj gori

Srbija -
Zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić rekao je da je teško precizno reći kolika je površina požara koji je zahvatio Taru, kao i da će spasilačke ekipe učiniti sve da stanovništvo bude na sigurnom

BEOGRAD - Požar na Tari i dalje bukti, a počinje i evakuacija stanovništva iz sela Oštrelj na Mokroj Gori, izjavio je u nedelju veče zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić.

"Počinjemo evakuaciju i na terenu su pored vatrogasaca i pripadnici žandarmerije", kazao je Babić. On je rekao da je teško precizno reći kolika je površina požara koji je zahvatio Taru, kao i da će spasilačke ekipe učiniti sve da stanovništvo bude na sigurnom.

Prema poslednjim procenama na Tari je gorelo više od 300 hektara četinarske šume, a ugroženo je stanovništvo u selu Zaovine. U Srbiji trenutno gori oko 10 velikih požara.

Pored Tare požari bukte i na Čigoti na Zlatiboru, a spasioci se sa vatrom bore i na više lokacija u Vranju, Čačku, kod Prokuplja, Zvornika i Ljubovije.

Požar na Kopaoniku pod kontrolom

Požar u podnožju Kopaonika je pod kontrolom, a vatrogasci se bore da vetar ne razbukta vatru i raširi je na delove koji nisu bili zahvaćeni požarom, izjavio je u nedelju veče komandant kruševačke vatrogasno-spasilačke jedinice Vladica Stanković.

"Vetar koji je počeo da duva stvara probleme, jer može da odnese iskre na delove koji nisu bili zahvaćeni požarom. Borimo se, imamo dovoljno ljudi i tehnike i očekujem da će požar ostati pod kontrolom", rekao je Stanković.

On je naveo da vatrogascima veliku pomoć pružaju meštani, kojih je na terenu trenutno više od 50 i koji su na raspolaganje stavili svu svoju mehanizaciju.

Požar je u podnožju Kopaonika, na području naselja Grabovnica u opštini Brus, izbio u četvrtak ujutru, gasilo ga je više od 150 ljudi, kako vatrogasaca iz Kruševca i Brusa, tako i njihovih kolega iz Vojvodine, pripadnika policije, radnika preduzeća Srbijašume, meštana, kao i helikopter Vojske Srbije, koji je imao nekoliko preleta.

Požarom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara četinarske i borove šume i niskog rastinja, a kuće i stanovništvo nisu bili ugroženi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track