00:56

Gotova za 21 sat i gradila je samo dva čoveka: Ovako izgleda prva štampana kuća u Istočnoj Evropi, revolucionarni izum u domaćem građevinarstvu

domaća pamet

ČAČANSKA KUĆA GOTOVA ZA 21 SAT, IZGRADE JE SAMO 2 ČOVEKA Ovako izgleda prva štampana kuća kod nas, revolucionarni domaći izum FOTO

Srbija -

ČAČAK - U Naučnotehnološkom parku u Čačku danas je predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi koju su za samo 21 sat i 15 minuta napravila dva čoveka i jedna mašina.

Premijerno izložena kuća ima 25 kvadrata, odmah je useljiva i napravljena je od betona, otporna na zenljotrese, vetrove i druge nepogode. Uz pomoć 3D građevinskog štampača kuću su projektovali mladi stručnjaci domaće kompanije koristeći posebnu cementnu smesu koju je takođe osmislio čačanski tim.

Čačak, kuća
foto: RINA

- Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji u odnosu na standardni beton i opeku, čak pet puta čvršći. Svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, što zapravo znači, da uz zidove odmah dobijate i sve instalacije, kao i izolaciju.

Sigurnost učesnika na gradilištu kod ovakvih kuća je potpuna, što je veoma važno ako se ima u vidu da je recimo pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu, a čak za 40 odsto je u poslednje vreme povećan broj smrtnih povreda na gradilištima. Pored toga veliki problem građevinskoj industriji u današnje vreme je i nedostatak kvalifikovane radne snage - rekao je Nikola Rakić, generalni direktor kompanije, čije je delo ovaj inovativni projekat.

1 / 5 Foto: RINA

Miloš Jovanović jedan od stručnjaka u ovom timu dodao je da se ovakvim načinom gradnje gradilište prepuno ljudi i mašina menja samo jednom mašinom, odnosno 3D građevinskim štampačem.

- Cementna smesa koja se praktično ubacuje u štampač nema nikakve hemikalije, odnosno ekološki je "zelena", u sastavu ima nano čestica i biocida. Važno je istaći da je 3D štampana kuća čak za 30 odsto jeftinija od objekata koji se grade na tradicionalan način.

Čačak, kuća
foto: RINA

Ako je na primer kvadrat standardno građene kuće 580 evra, kvadrat "štampanme kuće" bi bio oko 400 evra - istakao je Jovanović.

00:56

Gotova za 21 sat i gradila je samo dva čoveka: Ovako izgleda prva štampana kuća u Istočnoj Evropi, revolucionarni izum u domaćem građevinarstvu

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track