MINISTAR NEDIMOVIĆ POSETIO OPŠTINU ĆIĆEVAC: Obišao živinarsku farmu u Stalaću
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

MINISTAR NEDIMOVIĆ POSETIO OPŠTINU ĆIĆEVAC: Obišao živinarsku farmu u Stalaću

Srbija -

STALAĆ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, na poziv predsednice opštine dr Mirjane Krkić, posetio je Ćićevac. U društvu čelnice lokalne samouprave, obišao je živinarsku farmu “Spasić – farm” u Grad Stalaću.

-Imamo veliki broj gazdinstava farmi i poljoprivrednika koji se uspešno bave poljoprivredom, pa sam smatrala da je poželjno da ministar poseti opštinu Ćićevac, da bismo videli šta možemo da uradimo za naše poljoprivrednike, da proizvodnja i poljoprivreda bude još uspešnija u narednom periodu, izjavila je dr Mirjana Krkić.

Farma za uzgoj pilića “Spasić – farm“ ima značajan udeo u ukupnoj srpskoj proizvodnji, sistem je kompletno automatizovan, proizvode 2,5 miliona pilića za koke nosilje, a sarađuju i sa Institutom “Torlak” iz Beograda.

-Imamo matično roditeljsko jato za proizvodnju jednodnevnih pilića koka nosilja, a pored pilića prodajemo i priplodna jaja. Prodajemo u regionu, drugim kupcima i učestvujemo u proizvodnji vakcine protiv gripa. Isporučimo oko milion embriona koji služe za proizvodnju vakcine protiv gripa, a koji specijalistički virusološki institut “Torlak” koristi za svoju proizvodnju. Trenutno imamo samo proizvodnju za konzumne nosilje, u izgradnji je farma za matično jato koje treba da da priplodna jaja za 2,5 miliona pilića za tov i to nam je nova investicija iz IPARD-a urađena po svim evropskim standardima”, kaže vlasnik farme Zoran Spasić.

Ministar Nedimović je izjavio da je farma u Grad Stalaću primer kako treba raditi u budućnosti u oblasti uzgoja pilića.

- U Srbiji je napravljen ozbiljan iskorak u poslednjim godinama i to će već tokom decembra rezultirati time što će nam EU dati pravo za izvoz pilećeg mesa i jaja na prostor Evropske unije. Gospodin Spasić je napravio ozbiljan posao, što je za pohvalu ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i sada možemo da konkurišemo svakome u Evropi. Ovakve farme su kompletno po standardima bilo koje zemlje u EU, što je država podržala. On je dobio otprilike oko 50 procenata povrata za investiciju koju je imao iz IPARD-a i IPARD u Ćićevac 371.000 evra, što nije malo, istakao je ministar Nedimović.

Branislav Nedimović, Stalać, živinarska farma
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Ministar je komentarisao nedavno donetu Uredbu Vlade Republike Srbije o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica.

- Što se tiče ovih pet osnovnih životnih namirnica biće potpune stabilnosti u pogledu cena i u pogledu snabdevenosti. Imamo uvek rezervni alat, a to su robne rezerve koje koristimo ukoliko nešto krene naopako, ali i od januara po prvi put imamo Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji nam daje mogućnosti da za 20 najvažnijih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji možemo u svakom trenutku da reagujemo, da li finansijskom podrškom, skladištenjem ili na neki drugi način, zaključio je ministar Nedimović.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track