DANIJEL I SAŠA IMAJU ČIME DA SE PONOSE! Zbog njih se za SRPSKE CVETAŠE čulo širom sveta, a jedan let se POSEBNO PAMTI (FOTO)
Foto: Kurir televizija

Proslavili ih

DANIJEL I SAŠA IMAJU ČIME DA SE PONOSE! Zbog njih se za SRPSKE CVETAŠE čulo širom sveta, a jedan let se POSEBNO PAMTI (FOTO)

Srbija -

Danijel Smiljanić iz sela Grljana kod Zaječara od detinjstva voli golubove i odgaja rasu golubova po imenu timočki letač.

Od 2012. godine počinje da niže uspehe prvo u svom udruženju, a kasnije i šire. Tada je osvojio nagradu zahvaljujući svom golubu koji je leteo 5 sati i 48 minuta. Danijel ističe da mu je taj uspeh najomiljeniji, a dve godine kasnije dobija prestižnu nagradu Zlatni prsten.

golubovi
foto: Kurir Televizija

- Tada sam svojio Zlatni prsten, a potom i nagradu Zlatna alka za let goluba od 10 časova i 56 minuta - priča za Kurir televiziju golubar Danijel Smiljanić.

Ističe da najviše obaveza ima kad dođe sezona takmičenja.

- Obaveze oko golubova su svakodnevne, od hranjenja dva puta dnevno, do čišćenja kaveza. Ustaje se rano, ceo dan se provodi sa golubovima - objašnjava golubar.

golubovi
foto: Kurir Televizija

Danijelov komšija Saša Radulović ima više golubova, a samim tim i više obaveza. Među rasama koje Saša gaji su - gušani, kovrdžavi golubovi, remeri...

golub
foto: Kurir televizija

- Ja najviše volim niški standard. To mi je najviše ušlo u srce. Sa njima smo, moja porodica i ja, prvaci države već 15 godina. To je rasa velikih golubova, krupni su, elegantni, raznih boja, ali ja najviše volim silvere, koji su sive boje. Oni nisu toliko zanimljivi većini golubara jer svi uglavnom vole "arape". A rasa silver se toliko pročula po svetu da smo se čuli sa ljudima iz Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata - iskren je golubar iz Grljana.

golubovi
foto: Kurir Televizija

Zanimljivost je da je timočki cvetasti golub rasa nastala u Istočnoj Srbiji u regionu Timoka - prema čemu je i dobio ime timočki cvetaš. To je jako stara rasa nastala od zaostalih turskih letača. Međutim, nije izašla iz lokalnh okvira, te je malo poznata, a za mnoge i nepoznata rasa golubova.

golubovi
foto: Kurir Televizija

Najviše se gaji u Zaječaru, Negotinu, Boru i okolini, nešto manje u Leskovcu i drugim mestima.

Cvetaš je kružni letač, mirno leti u jatu i srednjem visu 3-4 sata, a nije retkost da neki i prevrću i kolut-dva i više. Poreklo mu je Istočna Srbija odnosno Timočki region, a potiču od turskih prevrtača.

Kurir.rs

Bonus video:

01:44

VIŠE OD 2.000 ŽIVOTINJA OVDE UŽIVA U POTPUNOJ SLOBODI! Ovakav prizor može da se vidi samo na Krčedinskoj adi na Dunavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track