Sremska Mitrovica je grad festivala: jedan od najdugovečnijih je “Festival besedništva” koji se održao jubilarni 30. put
Foto: Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica je grad festivala: jedan od najdugovečnijih je “Festival besedništva” koji se održao jubilarni 30. put

Srbija -

„Ako je Sirmijum bio prestonica rimske imperije, zašto Mitrovica ne bi bila prestonica oratorstva?“, rečenica je koju je pre tridesetak godina vizionarski izgovorio Aleksandar Erdeljan, jedan od idejnih tvoraca Festivala besedništva ne sluteći koliko je zaista u pravu.

Danas, nakon 30 godina, Sremska Mitrovica je grad festivala. Jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih festivala je svakako “Festival besedništva” -„Sirmium lux verbi-Sirmijum svetlost reči“, koji se održao po 30. put u pozorištu “Dobrica Milutinović”.

Početak ove jubilarne svetkovine obeležile su fanfare, koje su odsvirali Senka Pajić i Duško Španović, dok je himnu festivala „Prvu pitijsku Pindarovu odu“, otpevala vokalna solistkinja Aleksandra Padrov.

Sremska Mitrovica, Festival
foto: Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

Festival je otvorila počasna gošća Vesna Đilas, rukovodilac dramsko-recitatorskog studija „Vrbas“, čiji besednici od 2005. godine osvajaju brojne nagrade na Festivalu, a mnogi od njih, danas su novinari, glumci, profesori retorike...

Uvodnu besedu „O lepoj reči“, kazivala je Olivera Jelkić, advokat i književnik.

Sremska Mitrovica, Festival
foto: Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

U kategoriji „Autorska beseda“, govorilo je četiri besednika: dr Dimitrije Stojšić, počasni predsednik Odbora Festivala izgovorio je svoju besedu „Spomen ploča Jevremu Vidiću“, Jasna Arbanas, predsednik Odbora Festivala, govorila je besedu „Milunka Savić, srpska heroina“, Katarina Šarić, ataše inostranih poslova Republike Srbije, kazivala je svoju besedu „Bajka o istinitim vrednostima“ i Tatjana Venčelovski, glumica, govorila je besedu „All went wrong“.

U kategoriji „Interpretacije“, govorilo je tri besednika: mr Andrijana Videnović, glumica, govorila je besedu Mihajla Vukotića „Istinom o Kosovu (ne)moć govorenja i pisanja“, Nikola Stanković, glumac, kazivao je besedu „Gusle u XXI veku“, Matije Bećkovića. Marija Knežević, glumica, govorila je besedu Ljubomira Simovića, „Slovo o pozorištu“.

U kategoriji „Impovizacije“, svoju besedu „Dobro i zlo trče zajedno“, govorio je mr Zoran Levajac, advokat.

U muzičkom delu Programa, nastupili su Boris Pingović i Nebojša Dugalić, u pratnji Nine Ćosić i Voje Savića. Izveli su Muzičko – poetski kabare „Da to su bili dani“.

Sremska Mitrovica, Festival
foto: Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

Pokrovitelj XXX festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“ je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Sremska Mitrovica.

Među prijateljima Festivala, našli su se: Advokatska kancelarija „Levajac“, Advokatska kancelarija „Jelkić“, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Pozorište „Dobrica Milutinović“, Centar za kulturu „Sirmiumart“, Muzička škola „Petar Krančević“, Sremske novine, Sremske vesti, Sirmiuminfo sirmiumski, M novine, Gradska M televizija, Srem-Ozon Media News.

Organizator Festivala je Ustanova za negovanje kulture „Srem“

1 / 26 Foto: Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica - Gradska uprava za obrazovanje, kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track