ZLATNI KRALJEVAČKI FOLKLORCI: Gradonačelnik organizovao prijem za predstavnike Srpskog kulturnog centra Stefan Nemanja
Foto: Kurir/J.S.

zaslužili

ZLATNI KRALJEVAČKI FOLKLORCI: Gradonačelnik organizovao prijem za predstavnike Srpskog kulturnog centra Stefan Nemanja

Srbija -

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i pomoćnik gradonačelnika zadužen za kulturne manifestacije pesnik Miloš Milišić, organizovali su u petak prijem za predstavnike Srpskog kulturnog centra „Stefan Nemanja“ iz ovog grada.

Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“, nekadašnji KUD „Železničar“, osvojio je, u okviru obeležavanja „Svetskog dana srpskog kola“, četiri nagrade i prestižno priznanje „Zlatni ansambl Srbije za 2021. godinu“.

Kraljevo, Predrag Terzić
foto: Kurir/J.S.

- Zadovoljstvo mi je kada mogu da razgovaram sa mladim momcima i devojkama koji su pravi predstavnici srpske tradicije i srpske kulture, ali i grada Kraljeva. Oni predstavljaju Kraljevo u drugim gradovima i opštinama u Srbiji, ali predstavljaju srpsku kulturu i u drugim državama. Ponosni smo kada vidimo medalje kojima su okićeni, jer nekadašnji „Železničar“, a danas „Stefan Nemanja“, u prethodnih nekoliko godina osvojio je pregršt medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kazao je ovom prilikom dr Predrag Terzić.

Kraljevo, Predrag Terzić
foto: Kurir/J.S.

Po njegovim rečima, ti mladi ljudi, osim što su veoma uspešni u folkloru i u negovanju srpske tradicije i kulture, uspešni su i u svojim profesijama, na studijama, uspešni su muzičari, radnici, i pronalaze dovoljno vremena da se bave folklorom. Pomoćnik gradonačelnika zadužen za kulturne manifestacije pesnik Miloš Milišić čestitao im je na uspesima koje postižu.

Kraljevo, Predrag Terzić
foto: Kurir/J.S.

- Ovakva društva upotpunjuju sliku o uspešnom kulturnom Kraljevu. U samom gradu ih imamo četiri: „Stefan Nemanja“, „Abrašević“, „Karanovac“ i „Riznica“, a tu su i brojna kulturno - umetnička društva sa seoskog područja. Grad Kraljevo vodi računa i o njima i sufinansira projekte udruženja građana, i do sada je u te svrhe izdvajano 8 miliona dinara, a za narednu godinu planirano je 2 miliona dinara više. To je prilika i da sva društva dobiju više novca, jer ga, zaista, zaslužuju, kazao je Miloš Milišić.

Kraljevo, Predrag Terzić
foto: Kurir/J.S.

Dragoljub Milosavljević, umetnički rukovodilac SKC „Stefan Nemanja“ istakao je da, pored mnogobrojnih priznanja i nagrada sa republičkih takmičenja koje dečji i omladinski ansambli u kontinuitetu u poslednjoj deceniji osvajaju, društvo je dobilo i veliko priznanje - „Zlatni ansambl Srbije za 2021. godinu“.

- Priznanje smo dobili na trinaestom „Festivalu zlatnih ansambala Srbije“ koje je održano u Novom Sadu, a nagradu je dodelio Savez kulturno - umetničkih društava Srbije, njihov umetnički Savet, u saradnji sa uredništvom digitalnih i pisanih medija. U sklopu Festivala obeležen je i „Svetski dan srpskog kola“, sa takmičenjem pod nazivom „Zlatno kolo“. U veoma jakoj konkurenciji prvi put se dogodilo da uzmemo više od dve nagrade - čak četiri, i osvojili smo dve srebrne i dve bronzane medalje, naveo je ovom prilikom Milosavljević.

Kurir.rs/J. S.

bonus video:

03:05

SIMBOL UGOSTITELJSTVA! Gosti iz cele Srbije došli u Sopoćane da se oproste od baba Bude

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track