SNS sutra predaje zahtev za smenjivanje Pavličića
Foto: Beta

SNS sutra predaje zahtev za smenjivanje Pavličića

Srbija -
Pored 15 odbornika SNS, zahtev će predati i devet odbornika odborničke grupe "Svi za Novi Sad", koju čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO), s kojima je SNS u subotu potpisao memorandum o zajedničkom delovanju

NOVI SAD - Predstavnici Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i partnerske odborničke grupe sutra će predati zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Novog Sada i za smenjivanje gradonačelnika Igora Pavaličića - iz Demokratske stranke.

Pored 15 odbornika SNS, zahtev će predati i devet odbornika odborničke grupe "Svi za Novi Sad", koju čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO), s kojima je SNS u subotu potpisao memorandum o zajedničkom delovanju. SPO je u petak uveče odlučio da napusti gradsku vlast u kojoj je bio sa demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS). Zajedno sa ovim odborničkim grupama, zahtev će sutra predati i pet odbornika Demokratske stranke Srbije, i šest odbornika iz odborničke grupe "Novi Sad-odmah" koju čini pet bivših odbornika Pokreta "Dveri", u međuvremenu isključenih iz te stranke, i jedan bivši odbornik vlaške partije Nijedan od ponuđenih odgovora, takođe isključen iz svoje stranke.

Sve te odborničke grupa zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je bar 40 od 78 odbornika koliko ima gradski parlament. SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS, SNS bi mogao formirati novu vladajuću većinu. S druge strane, gradska vlast za sada uživa podršku 38 odbornika: 15 iz DS-a, 12 iz LSV-a, sedam iz SPS-a i jednog iz Saveza vojvođanskih Mađara, što takođe nije dovoljno da bi imali većinu. Odbornička grupa Srpske radikalne stranke koja ima pet odbornika, isključila je bilo kakvu mogućnost saradnje sa SNS-om, ali nije odbacila mogućnost saradnje sa DS-om i LSV-om.

Demokratska stranka optužila je SNS da na sve načine pokušava da prigrabi vlast u glavnom gradu Vojvodine, pa i sa odbornicima Romske demokratske stranke, koje su do pre dva meseca optuživali da su izborni cenzus prešli kupovinom glasova birača. DS je optužio SNS da gradsku vlast pokušava da formira i sa ljudima izbačenim iz vlastitih partija, čime želi da izvrše udar na izbornu volju Novosađana. U međuvremenu je došlo do tenzija i između DS i LSV. Prvo je LSV saopštila da je uslov da ostane u koaliciji sa DS to da gradonačelnik Pavličić podnese ostavku, a potom je DS uzvratila optužbama da je LSV korumpirana i da se pridružila "hordi grabljivica" koje "pošto-poto" žele da preuzmu vlast u gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track