06:46

U OVOJ VODENICI GLAVNA MONETA JE POVERENJE: Dragan ostavlja brašno bez nadzora, mušterije same daju novac I ZANIMLJIVE PORUKE

OVO JE SRBIJA

U OVOJ VODENICI GLAVNA MONETA JE POVERENJE: Dragan ostavlja brašno bez nadzora, mušterije same daju NOVAC I ZANIMLJIVE PORUKE

Srbija -

Đedina vodenica, na putu između sela Zlatarić i Pričević u blizini Valjeva, osim što opstaje duže od stoleća, može da se podiči time što funcioniše na poštenje! Naime, u ovom objektu vodeničar svoje brašno ostavlja bez nadzora, a kupci sami ostavljaju novac.

Dragan Živanović vodenicu i zanat je nasledio od svog komšije Radoslava Đeda.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

Jedinstven vid trgovine, vođen parolom da se "život i poverenje samo jednom gube", započeo je pre 14 godina.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

"Stavio sam dva kila brašna i napišem cena 80 dinara, uzmite brašno i ostavite novac. Posle sat vremena dolazim, uzete dve kese i ostavljen novac i to je tako krenulo", kaže vodeničar u čijoj se vodenici proizvode kukuruzno, belo, heljdino brašno.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

Dodaje da se nikada nije desilo da neko uzme robu, a da ne plati.

"Ne bismo mogli da poverujemo da će neko da dođe da uzme brašno svojoj deci a da ne plati. Svi se nešto žale, i u crkvi i svi se čude kako ovde niko ništa nije uzeo. Uzmu ljudi, nemaju sitan novac, pa napišu", navodi Dragan.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

Naglašava da mu se desilo da putnici namirnici prođu, ali nemaju sitno, pa ostave kesu bombona u zamenu za brašno ili poruku da će platiti kada se sledeći put nađu u selu.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

Komšije su ponosne na zemlju i narod sa kojim žive.

Draganova supruga Milica mu je, takođe, velika podrška i pomoć.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

Zato i ne iznenađuje što objekat koji služi narodu, hrani građane i stoku, pored 30 vodenica u ovom kraju, ostala jedna od retkih koja je još u funkciji.

SOJENICA, Dragan Živanović
foto: Kurir TV

"Ljudi nam dolaze iz raznih krajeva, Kragujevca, Niša, Vranja, Loznice, Ljubovije, Novog Sada, Austrije, Nemačke. Oni su stalne naše mušterije, kad dolaze na odmor preko leta dolaze da otkupe brašno i kažu da je brašno vrshunsko, da su zadovoljni kvalitetom", zaključuje ona.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:15

JEDINSTVENA VODENICA U SRBIJI: Stara je gotovo 200 godina, a i danas radi PUNOM PAROM (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track