NAJTEŽE JE U SELIMA, NORMALIZACIJA DO KRAJA DANA: U Loznici zasedao Gradski štab za vanredne situacije
Foto: Kurir/T.I.

sneg pravi probleme

NAJTEŽE JE U SELIMA, NORMALIZACIJA DO KRAJA DANA: U Loznici zasedao Gradski štab za vanredne situacije

Srbija -

U lozničkom kraju se do večenjih sati očekuje potpuna normalizacija stanja na terenu, ili normalizacija na najvećem delu teritorije Grada Loznice, izjavio je posle današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnik Vidoje Petrović. Zbog snega koji je počeo da pada u nedelju oko jedan sat ujutru nastali su brojni problemi što se tiče isporuke električne energije i prohodnosti puteva pa je grad anagažovao sve raspoložive snage i sredstva da se što pre otklone posledice vremenske nepogode.

Ekipe lozničkog JP ''Loznica razvoj'' i KJP ''Naš dom'' radile su danonoćno na uklanjanju snega sa puteva i ulica, trotoara, mostova i javnih površina, kao i ekipe lozničke ''Elektrodistribucije'' na popravci kvarova nastalih na elektromreži uglavnom usled padanja stabala i kidanja kablova.

Loznica, sneg
foto: Kurir/T.I.

- Sada je stanje značajno bolje. Trenutno imamo neprohodan samo putni pravac na relaciji Jarebice – Gornja Badanja, a dva pravca Jarebice - Prljuša i Brnjac – Veliko Selo nisu još prohodna za autobuse i očekujemo da će na tim deonicama u tokom dana autobuski saobraćaj biti uspostavljen. Desilo se ono što odavno nije zabeleženo u našim krajevima da su nanosi snega na pojedinim putnim pravcima u naseljenim mestima dostigli visinu i do i metar i po. Postepeno se uspostavlja napajanje domaćinstava strujom u lozničkim selima. Gornji Jadar ostao je bez struje zbog kvarova na visokonaponskoj mreži pa su u toku noći i jutarnjim satima intervenisale ekipe ’’Elektro mreža Srbije’’. Na popravkama kvarova radile su 34 ekipe ’’Elektrodistribucije’’ Loznica, a pomoć je stigla iz Beograda. Bez električne energije je deo Gornjeg Dobrića i ceo pravac preko Jadranske Lešnice, Kamenice, Joševe, Miline, Trbosilja i Tekeriša. Očekuje se da i taj pravac u toku dana bude u potpunosti osposobljen. Trenutno struje nemaju Tronoša, Tršić, Veliko Selo i Badanja, a ekipe su na terenu i nastoje da u što kraćem roku otklone kvarove. Pratimo stanje na terenu i u skladu sa potrebama preduzimaćemo neophodne mere - kazao je Petrović.

Loznica, sneg
foto: Kurir/T.I.

Na terenu je deset ekipa u koje je uključeno kompletno Gradsko veće, gradsko rukovodstvo, direktori preduzeća i predsednici Mesnih zajednica koji pokušavaju da reše svaki problem, a angažovani su i volonteri koji u teže pristupačnim delovima na području Grada Loznice zajedno sa Crvenim krstom obilaze staračka domaćinstva. Lokalna samouprava ustupanjem terenskih vozila i angažovanjem mašina na raščišćavanju daje maksimalnu podršku radnicima EPS-a u kako bi mogli prići do lokacija gde su kvarovi. Gde god je to moguće u ruralnim krajevima grad nastoji da uključi meštane da uklanjaju sneg sa puteva njihovom teškom ili poljoprivrednom mehanizacijom, a zato će im biti obezbeđeno gorivo.

Loznica, sneg
foto: Kurir/T.I.

Pojedina loznička sela su satima bez struje, neka juče od jutarnjih sati, što mnogima otežava grejanje jer bez napona im ne rade pumpe, ne mogu da koriste ni električne muzilice za mužu krava, pa do toga da nemaju gde da napune svoje mobilne telefone.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track