ŽENE IZ „PRELA“ PROMOVIŠU TRADICIJU: Čuvarke starih zanata i baštine
Foto: Grad Smederevo 

SMEDEREVO

ŽENE IZ „PRELA“ PROMOVIŠU TRADICIJU: Čuvarke starih zanata i baštine

Srbija -

Udruženje iz Lugavčine sa dvadesetak članica, među kojima su i mlađe žene, na zanimljiv način pokazuje kako se pre živelo

U čuvenoj rečenici: „Dok je sela i seljaka, Srbija će biti jaka“ ima mnogo istine. Međutim, da je žena stub kuće, čuvar tradicije, starih srpskih običaja i narodne baštine je više nego tačno.

U nadaleko čuvenom moravskom selu nedaleko od Smedereva - Lugavčini, nalazi se Udruženje žena „Prelo“, najstarije udruženje koje je osnovano u ovom gradu. Ako krenemo od samih početaka, osnovani su 2005, a sa zvaničnim radom, nakon registrovanja udruženja, počinju 2008.

Udruženje žena „Prelo“ ima dvadesetak članica, među kojima su i mlađe žene. One na zanimljiv način kroz narodni vez, tkanje i stare zanate sa teritorije Podunavskog okruga pokazuju kako su žene nekada živele i koliko su one značajne za očuvanje srpske porodice.

„Prelo“ se uključuje u sve turističko-privredne manifestacije koje organizuje Grad Smederevo, kao što je pre svih Smederevska jesen, kada ispred svoje kućice u Smederevskoj tvrđavi pokazuju život seoske žene na slikovit i kreativan način. Pored toga, one na svojim štandovima često serviraju i stara srpska jela - štrudle sa makom ili orasima, pite od višnje, ili pak one s krompirom, ali i niz tradicionalnih jela.

Smedrevo, Udruženje žena Prelo
foto: Grad Smederevo

Tokom ove nedelje pokazale su svoju kreativnost na delu, i zvanično otvorile kurs veza i pozvale sve žene sa sela da zajedničkim snagama održe stare zanate u životu, ali i da ih prenose na buduće naraštaje.

Ovom skupu prisustvovao je i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, kao i članica veća zadužena za resor kulture Maja Ćirković, koji su zahvalili svim članicama udruženja na energiji, volji i želji što ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što je najvažnije, naši koreni.

- Izuzetna mi je čast što sam danas ovde s vama i što zajedničkim snagama možemo da pokažemo da ima načina da se naše selo sačuva. Posebno bih pohvalio to što ste odlučile da pokrenete kurs veza i na taj način doprinesete da vam se i mlade žene i devojke pridruže - naveo je gradonačelnik.

Grad Smederevo inače obezbeđuje značajnu podršku i podržava sve aktivnosti Udruženja žena sa teritorije moravskih i šumadijskih sela, jer je to put da se na najlepši mogući način pokaže i promoviše turistička razglednica ovog grada na Dunavu.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Grad Smederevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track