PODRŠKA GRADA LOZNICE: Mladim poljoprivrednicima 1,6 miliona dinara
Foto: Kurir/T.I.

Konkurs raspisala lokalna samouprava

PODRŠKA GRADA LOZNICE: Mladim poljoprivrednicima 1,6 miliona dinara

Srbija -

Odobrene su dve od tri pristigle prijave na drugi konkurs za mlade poljoprivrednike, potvrđeno je iz gradskog Odeljenja za privredu.

Nepun milion dinara, što je 70 odsto od predračuna projekta, dobila je poljoprivrednica iz Lešnice koja će novac uložiti u plastenike za hidroponijski uzgoj jagode, a 641.000 dinara poljoprivrednik iz Klubaca za proizvodnju nadeva od višnje namenjenog pekarskoj industriji.

Konkurs je raspisala lokalna samouprava u sklopu realizacije mera predviđenih ove godine kroz program podrške poljoprivredne politike u Loznici, a na raspolaganju je ukupno bilo pet miliona dinara. Jedna prijava nije prihvaćena zbog "neodrživosti projekta i neadekvatne dokumentacije".

jagoda, jagode
foto: Kurir/T.I.

U Odeljenju za privredu objašnjavaju da je novac već prebačen mladim poljoprivrednicima koji imaju rok od tri meseca da investiciju realizuju i opravdaju dobijena sredstva. Tokom 2021. raspisana su dva ovakva konkursa, na prvom iz jula iz formalno-pravnih razloga odbijene su sve tri podnete tri prijave dok je sada situacija bila bolja. Ovim konkursom predloženi projekti minimalno mogu biti finansirani sa 500.000 dinara, a najviše do milion dinara tako da je pet projekata moglo dobiti maksimalan iznos.

Kako je najavljeno ovakva praksa u Loznici biće nastavljena i naredne godine. Kroz razne vidove podrške, konkurse, osim ovoga za mlade poljoprivrednike postoje još tri, mere i programe kao što su zaštita, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta, kalcizacija, nabavka protivgradnih raketa, dezinsekcija i deratizacija, za oblast poljoprivrede je oko 50 miliona dinara ukupno opredeljno u odlazećoj godini. Inače, na području grada Loznice registrovano je oko 6.500 poljoprivrednih gazdinstava.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track