Ministru prosvete Roštiljijada milija od Guče
Foto: Fonet

Festival roštilja

Ministru prosvete Roštiljijada milija od Guče

Srbija -
Žarko Obradović rekao da je Roštiljijada postala srpski brend

LESKOVAC - U centralnoj leskovačkoj ulici Bulevaru oslobođenja otvorena je tradicionalna Roštiljijada pred nekoliko desetina hiljada ljubitelja specijaliteta sa roštilja. Taj svojevrsni festival roštilja otvorio je ministar prosvete u Vladi Srbije Žarko Obradović, rekavši da je Roštiljijada postala srpski brend, poput Guče. "Petsto do 600 hiljada ljudi, koji za osam dana dođu na Roštiljijadu, imaju mogućnost da se upoznaju, ne samo sa kulinarskim sposobnostima Leskovčana, nego i sa tradicijom i običajima", kazao je Obradović sa velike bine, a nakon toga je rekao da više voli leskovačku Roštiljijadu od Guče.

"Ovde je nekako prijatnija atmosfera, u Guči je bučno i zato tamo nikada nisam bio", kazao je. Duž Bulevara oslobođenja poređano je tridesetak štandova sa stotinak roštilja na kojima se peku pljeskavice, uštipci, ćevapi, leskovačka mućkalica, vešalice i pečenje.

Svoje mesto našli su i prodavci krofni, kuvari kupusa i pečenja ispod sača, ali i mnogobrojni prodavci opreme za zimnicu, suvenira, igračaka, bižuterije i druge robe. U šatrama pored štandova goste uveseljavaju trubači, a na bini nastupa makedonski muzičar Vlatko Stefanovski. Najavljen je koncert Kerbera, zatim 30. avgusta koncert Saše Matića, dan kasnije Biljane Krstić i Bistrika, a 1. septembra nastupiće Nove zvezde Granda. Poslednji dan Roštiljijade, 2. avgusta, predviđen je za promociju "Leskovačkog domaćeg ajvara", okrugli sto na temu zdrave hrane i likovnu koloniju.

Centralni događaj će, kao i ranijih godina, biti spravljanje najveće pljeskavice na svetu, odnosno pokušaj da se nadmaši prošlogodišnji rekord kada je ispečena pljeskavica od 53 kilograma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track