VANDALIZAM ALBANACA NA KOSMETU! Manastir Dečani: Skrnavljenje spomenika tužan pokazatelj etničke i verske netrpeljivosti! (VIDEO)
Foto: Kosovoonline

Oštećeno nekoliko nadgrobnih spomenika

VANDALIZAM ALBANACA NA KOSMETU! Manastir Dečani: Skrnavljenje spomenika tužan pokazatelj etničke i verske netrpeljivosti! (VIDEO)

Srbija -

Policiji je slučaj juče prijavila žena koja je uočila da su nadgrobni spomenici porušeni tokom obilaska groblja

Manastir Visoki Dečani osudio je danas skrnavljenje spomenika na groblju u Kišnici kod Gračanice.

„Nekoliko nadgrobnih spomenika je oštećeno poslednjih dana. Ovaj najnoviji zločin je tužan pokazatelj etničke i verske netrpeljivosti“, naveli su iz Manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Podsećaju da su o ovom incidentu izveštavali mediji i na srpskom i albanskom jeziku, te poručuju da se očekuje policijska istraga.

Podsetimo, o incidentu koji se dogodio u Kišnici prethodno se oglasila Kosovska policija koja je saopštila da je slučaju pristupila odgovorno, te da specijalizovani istražitelji sprovode brzu istragu i rade na pronalasku počinioca.

Policiji je slučaj juče prijavila žena koja je uočila da su nadgrobni spomenici porušeni tokom obilaska groblja.

Policija je slučaj klasifikovala kao „oštećenje grobova ili posmrtnih ostataka“.

Ujedno su ohrabrili sve građane koji imaju saznanja o incidentu da se jave kako bi se slučaj brže rešio „i nikad više ponovio“.

„Ovi napadi upereni su protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno su u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama“, reakcija je Ministarstva kulture i informisanja Srbije, posle novog incidenta na pravoslavnom groblju u Kišnici.

Ministarstvo kulture i informisanja danas je oštro osudilo, kako su naveli, vandalski čin koji ima za cilj da unese strah među Srbe.

„Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima“, ocenjuju.

Dodaju da uprkos tome, odlučnost srpskog naroda i vekovi suočavanja sa najtežim iskušenjima najbolja su garancija da će ostati posvećen očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda.

Ujedno Ministarstvo i ovoga puta apeluje na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke.

„I da ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu“, poručuju iz Ministarstva kulture.

Kurir.rs/Kossev.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track