Dinosaurusi stigli u Svilajnac
Foto: REUTERS

Prirodnjački centar

Dinosaurusi stigli u Svilajnac

Srbija -
Centar će imati i zabavni Dino park na otvorenom sa 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Većina replika već je postavljena, a pri kraju je i izgradnja vulkana

SVILAJNAC - Izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu od 3.000 kvadrata je gotova i u toku je opremanje izložbenog prostora eksponatima od kojih su najatraktivniji skeleti dinosaurusa u prirodnoj veličini.

Postavljena je izložba sa sedam skeleta dinosaurusa, a ovih dana stižu i ostali eksponati za stalne izložbe u toj naučno-obrazovnoj instituciji čija je izgradnja počela juna prošle godine. Centar će imati sedam stalnih izložbi različitih tematika, kao što su "Svet minerala i stena", "Vremenski tunel" i "Svet Afrike".

"Stigli su i eksponati za izložbe ledenog doba 'Put fosila' koja sadrži eksponate izumrlih sisara i 'Drvo ili život sam' koja prikazuje drvo kao biološki organizam. Sada čekamo stručnjake Prirodnjačkog muzeja i Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda da dizajniraju i postave izložbe", kazala je Ivana Todorov, zadužena za odnose sa javnošću.

Ona je istakla da će izložbe biti interaktivne, po ugledu na evropske muzeje, sa nizom multimedijalnih sadržaja, kako bi se posetiocima nauka približila na jedan inovativan i zabavan način.

Osim izložbenog dela, centar će imati specijalizovane učionice za predavanja opremljene savremenim tehničkim sredstvima, salu za konferencije i 3D bioskop sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja.Centar će imati i zabavni Dino park na otvorenom sa 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Većina replika je već postavljena, a pri kraju je i izgradnja vulkana.

"Posetioci će se kretati kružnom putanjom u čijem će centru stajati model vulkana, visine oko deset metara sa simulacijom dima i lave. Postojaće i ulaz u unutrašnjost vulkana sa specijalnom učionicom za geologiju gde će se učiti o nastanku planete Zemlje", rekla je Ivana Todorov.Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je Prirodnjački centar pre svega naučna institucija i da je jedinstvena na Balkanu.

"Cilj osnivanja je edukacija građana, ali na jedan inovativan i zabavan način. Kao centar nauke Prirodnjački centar u Svilajncu je dobio podršku svih relevantnih državnih institucija, Ministarstva prosvete i nauke, Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta čiji stručnjaci uveliko rade na postavljanju izložbi", kazao je Milanović.

Očekuje se da će Prirodnjački centar godišnje posetiti više od 100.000 ljudi, pre svega đaci iz Srbije i regiona. Investicija je vredna oko šest miliona evra, a sredstva je obezbedila Evropska investiciona banka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track