USPEŠANO RADILI I U DOBA KORONE: Zemljoradnička zadruga Kalemar iz Konjuha završila poslovnu godinu u plusu!
Foto: Kurir/Ž.M.

uspešna 2021.

USPEŠANO RADILI I U DOBA KORONE: Zemljoradnička zadruga Kalemar iz Konjuha završila poslovnu godinu u plusu!

Srbija -

Zemljoradnička zadruga “Kalemar” iz Konjuha je za uspešan rad i razvoj zadrugarstva na seoskom području 2020. godine dobila Vidovdansku nagradu grada Kruševca, a uspehe je nizala i u 2021. godini. Uspešan rad ovog kolektiva prepoznalo je i Ministarstvo za poljoprivredu i selo, koje vodi Milan Krkobabić, pa je ovoj zadruzi dodelilo traktor i devet priključnih mašina.

Kalemar, Konjuh
foto: Kurir.rs/Ž.M.

- Uspešan rad u 2020. karakteriše izvoz od 780.000 loznih kalemova za Rusiju. U 2021. godini ruskom tržištu je planirana isporuka četiri kontigenta loznih kalemova, što će biti više nego prošle godine, a ta tendencija rasta uslediće i ove godine. Polovinu ugovorene robe isporućili smo u decembru, a drugi deo uslediće u januaru, kaže direktor Dragan Vulić Kosir i dodaje:

- Voćne sadnice treba da idu i na zapadno tržište. Za uspešan nastup na zapadna tržišta nužno je izvršiti rejonizaciju i snimanje parcela na kojima se organizuje proizvodnja, a to faktički znači ceo pojas niz Zapadnu Moravu - od Kraljeva do Stalaća. Uspešan preduzetnik Milorad Pantić iz Milutovca, predsednik Udruženja rasadničara Srbije, angažovan je za realizaciju izvoznih poslova na zapadna tržišta.

Kalemar, Konjuh
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Kao društveno odgovorna kompanija uručili smo novogodišnje paketiće za porodicu Vukojičić iz Konjuha koja ima šestoro dece, zatim za četiri novorodjene bebe u 2021, kao i prigodan paket i za jedno dete sa posebnim potrebama iz Konjuha, a učestvujemo i u drugim društvenim i humanitarnim aktivnostima u mesnoj zajednici, kaže Vulić Kosir.

ZZ “Kalemar” broji 34 kooperanta sa tendencijom povećanja broja novih članova, a na teritoriji Srbije ima 62 registrovana prodajna mesta. Ovo je jedina zadruga u Rasinskom okrugu i Srbiji koja nema privatno vlasništvo, već pripada dvanaestorici akcionara sa po pet posto udela.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track