POKLONI ZA MAJKU PRVE BEBE: Uručen joj paket sa stvarima za novorođenče i novčana čestitka
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

porodilište Opšte bolnice Loznica

POKLONI ZA MAJKU PRVE BEBE: Uručen joj paket sa stvarima za novorođenče i novčana čestitka

Srbija -

LOZNICA – Prvu lozničku bebu u ovoj godini na svet je donela Marijana Dragić iz Loznice koja je tako po četvrti put postala majka. Ona je prvog januara, u 2:36, rodila devojčicu Helenu, tešku 4.450 grama i dugu 52 santimetara. Nju su danas (5.1) posetili članovi ''Tima za budućnost Loznice'' Dušica Kovačević, Marija Babić i Stefan Simić i u ime lokalne samouprave i gradonačelnika Vidoja Petrovića predali prigodan paket sa stvarima za novorođenče kao i novčanu čestitku od 52 hiljade dinara, kolika je prosečna neto zarada u Loznici, saopšteno je iz gradske uprave.

Majka prve ovogodišnje bebe zahvalila se gradu na podršci i kazala je da će dobijeni pokloni mnogo značiti za njenu bebu i celu porodicu. Članovi ''Tima za budućnost Loznice'' čestitali su Marijani i svim mamama koje su u 2022. donele na svet novi život i poželeli im mnogo sreće i još prinova. Inače, u lozničkom porodilištu je prošle godine rođeno 928 beba, tridesetak manje nego prethodne, a do danas je u ovoj ''stiglo''13 beba.

Loznica, Porodilište
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Grad nizom mera podržava roditeljstvo, pa tako u Loznici roditelji za prvo dete imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 15.000 dinara, a 20.000 iz gradskog budžeta sledi im za drugo, treće i četvrto. Ko dobije blizance ima pravo na 40, a trojke 50.000 dinara, dok na jednokratnu novčanu naknadu u visini jednog prosečnog ličnog dohotka na području Loznice imaju mladi koji prvi put sklope brak.

Loznica je osim toga minule godine u gradskom budžetu za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju planirala šest miliona dinara, milion više nego 2020. kada je uvedena ova praksa, a parovi su dobijali po maksimalnih 350.000 dinara. Sa tom praksom podrške natalitetu biće nastavljeno i ubuduće, poručuju iz gradske uprave.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track