NAJNOVIJA KOVID SITUACIJA U GRADOVIMA SRBIJE: Od ponedeljka ceo valjevski Dom zdravlja prelazi u kovid režim
Foto: Kurir.rs/S.S.

kovid bilans

NAJNOVIJA KOVID SITUACIJA U GRADOVIMA SRBIJE: Od ponedeljka ceo valjevski Dom zdravlja prelazi u kovid režim

Srbija -

VALJEVO - Zbog naglog povećanja broja pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama, valjevski Dom zdravlja od 10. januara prelazi u kovid režim, kao što je bilo u periodu od sredine septembra do početka decembra prošle godine.

Pregledi pacijenata sa respiratornim infekcijama obavljaće se u prizemlju i na drugom spratu, na odeljenju Medicine rada. Testiranje na prisustvo virusa i rendgen snimanje radiće se u prizemlju, a analiza krvi u laboratoriji na prvom spratu. Rezultati se izdaju na improvizovanom šalteru ordinacije u prizemlju, kao i do sada.

-Ujedno obaveštavamo građane da će i na Božić, 7. januara, Kovid ambulanta u prizemlju Doma zdravlja raditi od 7 do 22 časa. Trenutno pacijente pregleda šest lekara istovremeno, njihov broj će se po potrebi povećavati- saopšteno je iz Doma zdravlja.

Ostali pregledi odraslih građana od ponedeljka će se obavljati u ambulantama Novo naselje i Dom penzionera, a radno vreme je od 7 do 20 časova. Laboratorijske analize za ove pacijente radiće se u Biohemijskoj laboratoriji valjevske Opšte bolnice.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Covid19.rs

Pregledi radnika i tzv. specifični pregledi sprovodiće se u ambulanti Peti puk u prepodnevnim satima.

Kovid ambulanta za decu sa respiratornim infekcijama i dalje će biti u prizemlju Pedijatrije – drugi ulaz, dok je prvi deo namenjen preventivnim i sistematskim pregledima dece.

Sve ostaje isto i kada su u pitanju usluge Ginekološke službe. Za zdrave trudnice ulaz je sa zadnje strane zgrade - iza prostorija Službe hitne pomoći, a za kovid pozitivne na bočna pokretna vrata, desno od glavnog ulaza Doma zdravlja.

„Podsećamo sugrađane da za produžavanje hronične terapije mogu koristiti brojeve telefona 064 8321 997 i 064 8321 431 radnim danima od 7.00 do 13.30, kao i sajt Doma zdravlja www.dzvaljevo.rs, klikom na Portal za pacijente i popunjavanjem jednostavnog formulara koji se nalazi na toj stranici“, navodi se u saopštenju za javnost Doma zdravlja.

Rastu brojke u Loznici

Nova godina počela je, čini se, sa najavom nove ofanzive koronavirusa sudeći prema brojkama iz prvih pet dana 2022. U Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ u sredu je pregledan 191 pacijent sa akutnim respiratornim tegobama, 37 više nego dan pre, a od toga se njih 113 prvi put javilo sa simptomima moguće kovid infekcije.

Dvanaest pacijenata je iz Trijažne upućeno infektologu gde je ukupno obavljeno 46 pregleda, od čega četrnaest prvih, dok je Služba za radiološku dijagnostiku na 54 snimka pluća dijagnostikovala šest novih pneumonija. Broj pacijenata na kovid odeljenjima ostao je nepromenjen pa su i danas hospitalizovane 22 osobe. Upozoravajuće brojke stižu iz šabačkog Zavoda za javno zdravlje o stanju u Mačvanskom okrugu gde je juče potvrđeno 285 pozitivnih uzoraka na kovid-19, 65 više nego dan pre dok je broj obolelih uvećan za čak 225 i sada ih je 1.298.

Najlošija situacija je u trocifrenoj Loznici i Šapcu koji imaju 118, odnosno 108 novopozitivnih, a prati ih Bogatić sa 33 novozaražena. Bolje je u ostalih pet opština, Koceljevi koja ima osam pozitivnih, Ljuboviji sa šest, Krupnju pet, Vladimiricma četiri i Malom Zvorniku sa tri. Loznica prednjači i po broju obolelih sa 542, prati je Šabac sa 517 dok je trocifren postao i Bogatić sa 111 onih koji se leče od kovida. Sva ostala mesta su dvocifrena, Vladimirci imaju 39, Mali Zvornik 29, Koceljeva 25, Krupanj 19 dok je najbolja Ljubovija sa šesnaest bolesnih. T.Ilić

Pčinjski okrug: Na kovid 19 pozitivno i četvoro dece

Sa teritorije Pčinjskog okruga na kovid 19 testirano je 586 osoba. Prema poslednjim zvaničnim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, analize su pokazale da je 86 osoba zaraženo koronavirusom.

Najveći broj novoobolelih je iz Vranja 61, 9 iz Surdulice, 6 iz Vladičinog Hana, 5 iz Bosilegrada, 2 iz Bujanovca i 3 iz Preševa.

Prema podacima Zdravstvenog centra Vranje, u kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 237 pregleda, 154 prva, 83 kontrolna. Urađena je 141 laboratorijska analiza, 3 PCR i 162 antigenska testa. Od toga 42 su pozitivna na koronavirus.

U poslednja 24 časa i pored svih napora lekara, u Vranju je bitku sa koronavirusom izgubio jedan pacijent, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 14 pacijenata. Svi pacijenti su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća. Na kiseoniku je 10 pacijenata. Na bolničko lečenje primljena su dva pacijenta. U kovid bolnici slobodne su 62 bolesničke postelje. Ukupno 65 pregleda u prethodna 24 časa obavljeno je u Dečjoj kovid ambulanti. Na dalje lečenje na Pedijatriju poslato je dvoje dece. Urađeno je 59 antigenskih testova. Rezultati su pokazali da je četvoro dece pozitivno na kovid 19.

Od početka imunizacije zaključno sa 5. januarom u Vranju je dato ukupno 116.546 doza svih vakcina. U toku jučerašnjeg dana ukupan broj datih vakcina je 126.

Osim građana Srbije, vakcinisano je njih 109, u Vranju su juče imunizovani građani Republike Severne Makedonije i jedan državljanin Republike Kube, saopšteno je iz ZC Vranje.

Kurir.rs/S.S./T.I./T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track