04:02

Neobična trka u Mokrinu! Konjanici jašu neosedlane konje, a tradicija je stara više od 120 godina

tradacija

OVAKO SE VEĆ 120 GODINA ČUVA SEĆANJE NA PRETKE JUNAKE! Jedinstven običaj za Božić u srpskom selu NEMA RUČKA DOK SE TRKA NE ZAVRŠI

Srbija -

Neobična konjska trka održava se svake godine na Božić u Mokrinu kraj Kikinde!

Bez obzira na vremenske prilike, Mokrinčani kažu da tradicija mora da se ispoštuje, pa se kod Bakarne ćuprije okupljaju hrabri konjanici, koji učestvuju u trci na neosedlanim konjima.

konji mokrin
foto: Kurir Televizija

- Tradicija se nije prekidala više od 120 godina. Ovaj običaj je u čast naših predaka koji su pre više od veka bili graničari i čuvali granicu sa Austrougarskom - kaže Nenad Čavić iz Mokrina za Kurir televiziju.

A ručka nema dok se trka ne završi!

- Svake godine se ručak u Mokrinu planira tako da se prvo vidi kad je trka. Svi idemo u trke pa na ručak - rekao je Čavić.

konji mokrin
foto: Kurir Televizija

Tradicija trke neosedlanih konja u Mokrinu traje već 120 godina.

Pravila tokom trke su jednostavna. Pobednik je onaj koji pobedi dva puta, a takmičari se trkaju tri puta.

- Takmiči se tako što se trči tri puta. Ko dva puta pobedi - taj je pobednik. Na dve dobijene. Jedno vreme nije bilo nagrada nego onaj koji pobedi mora da časti - kaže Čavić.

konji mokrin
foto: Kurir Televizija

Objašnjava i zašto su konji neosedlani.

- Teže je jahati neosedlanog konja. To je već postala tradicija. Konji nisu divlji. Kada dođe do mešanja konja, dolazi i do naleta adrenalina, ali uvek sve protekne u najboljem redu - kaže Nenad Čavić.

konji mokrin
foto: Kurir Televizija

Početak trke najavljuje se hicima iz lovačke puške.

Prema priči starih Mokrinčana, trke se održavaju u čast ratnika koji su još pre Prvog svetskog rata počeli sa ovom disciplinom. Jahači su na potiskoj granici jahali neosedlame konje, a danas njihovi potomci čuvaju uspomenu na njih.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:48

KIKINDA JE CARSTVO TERAKOTE: 40 godina ovde nastaju predmeti od gline najvećeg formata na svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track