DARIVAO VREDNU IKONU CRKVI SVETE TROJICE U GORNJEM KATUNU: Poklon slikara naive Zorana Anđelkovića Keca (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

poklon

DARIVAO VREDNU IKONU CRKVI SVETE TROJICE U GORNJEM KATUNU: Poklon slikara naive Zorana Anđelkovića Keca (FOTO)

Srbija -

KRUŠEVAC - Zoran Anđelković Kec iz Mrzenice, sa podnožja Mojsinjske Svete Gore, jedan je od najpoznatijih srpskih i evropskih slikara naivaca i jedan od retkih predstavnika nekadašnje Мoravske škole naive. On je, po blagoslovu Njegovog preosveštenstva Episkopa kruševačkog Gospodina dr Davida Perovića, naslikao i poklonio crkvi Svete Trojice u Gornjem Katunu vrednu ikonu “Put u Emaus”.

-Na ideju za realizaciju ovog poduhvata došlo se pre nešto više od godinu dana, prilikom jedne od mnogobrojnih likovnih kolonija koje se organizuju u ovom pomoravskom selu, a na inicijativu direktora Opštinske biblioteke Varvarin Gorana Ćeličanina i poznatog ugostitelja iz ovog sela Dejana Milojevića. Presrećan sam što mi je pripala velika čast i odgovornost da osećanja iz svoje duše prenese na slikarsko platno.

Zoran Anđelković Kec, Crkva Svete Trojice, Gornji Katun
foto: Privatna Arhiva

Svaka ikona iziskuje jedno veliko nadahnuće u duhovnom smislu, a i u telesnom, pošto mora da budete smireni, da postite, da poznajete sva pravila koja treba poštovati da bi se uradila jedna lepa i dobra ikona, jer radom kroz ikonu vi predstavljate i sebe i svoju dušu i jednostavno morate biti smireni i po Tipihu i po Kanonu, istakao je Zoran Anđelković Kec.

Protojerej Boban Popović, paroh gornjokatunski, je oduševljen darivanjem od strane osvedočenog umetnika:

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

-Zahvaljujemo se na vrednom poklonu, a dugujemo i veliku zahvalnost svima koji su doprineli da se ovо bogougodno delo realizuje, da se ikona naslika i postavi u sali crkvene kuće u porti crkve Svete Trojice. Hvala svima koji prilažu kako ovom svetom hramu, tako i bilo kom drugom hramu, jer ko crkvi pozajmljuje Gospod mu stostruko vraća, poručio je mesni prota.

Crkva u Gornjem Katunu posvećena je Svetoj Trojici, koju i praznuje, a selo ima i crkvu Svetog Pantelejmona. Seoska slava je drugi dan Svete Trojice, a zavetina u selu je Prečista Nedelja, druga nedelja Časnog Velikog posta, koja se praznuje za zdravlje ljudi. Druga zavetina u selu je Đurđevdan, u isto vreme jedna od najčešćih krsnih slava, a u selu se praznuje za zdravlje stoke od starine.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track