SUBVENCIJE ZA VIŠE OD 500 POLJOPRIVREDNIKA: Opština Varvarin u 2021. godini uložila značajna sredstva
Foto: Kurir.rs

program podrške

SUBVENCIJE ZA VIŠE OD 500 POLJOPRIVREDNIKA: Opština Varvarin u 2021. godini uložila značajna sredstva

Srbija -

Opština Varvarin u okviru Programa podrške poljoprivrednoj i politici ruralnog razvoja izdvojila je i utrošila 21 milion dinara za 5 mera podrške poljoprivrednicima u 2021. godini.

poljoprivreda, subvencije, opština, Varvarin, Srbija
foto: Kurir.rs

- Novina u našoj agrarnoj politici su grantovi za podršku mladim poljoprivrednicima u iznosu od po 165.000 dinara. Poljoprivrednici su mogli da konkurišu za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme, voćnog sadnog materijala, nabavku priplodnih grla, regresiranje premije osiguranja, a za podršku mladima u ruralnim područjima izdvojeno je milion dinara. Šest mladih nosioca poljoprivrednih gazdinstava dobilo je po 165.000 dinara, potpisani su ugovori sa njima i želim da što uspešnije razviju svoja gazdinstva, izjavio je zamenik predsednice opštine Dejan Milanović.

Prema rečima gospodina Milanoviuća, u 2021. godini više od 500 poljoprivrednih gazdinstava iz temnićkog kraja dobilo je subvencije, a najviše sredstava je utrošeno za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

poljoprivreda, subvencije, opština, Varvarin, Srbija
foto: Kurir.rs

- Opet je najpopularnija mera nabavka nove mehanizacije i opreme i tu smo imali 300 korisnika kojima je isplaćeno 11.429.000 dinara. Za nabavku voćnog sadnog materijala i priplodnih grla imamo nešto manje korisnika, samo 56 za sadni materijal, 2.943.000 dinara i za nabavku priplodnih grla 12 korisnika i oko 800.000 dinara za ovu meru. Za regresiranje premije osiguranja ove godine se prijavilo 204 korisnika i za tu meru je utrošeno 3.397.000, ističe zamenik predsednice.

poljoprivreda, subvencije, opština, Varvarin, Srbija
foto: Kurir.rs

U narednom periodu sledi edukacija poljoprivrednih proizvođača, a poseban akcenat biće stavljen na udruživanje i zadrugarstvo zato što samo udruženim snagama poljoprivrednici mogu doći do što boljeg kvaliteta i plasmana svojih proizvoda.

Milanović podseća i da je budžet za poljoprivredu u opštini Varvarin u proteklih 5 godina uvećan za deset miliona dinara, tako da danas, u odnosu na 2016. godinu kada se za ove namene izdvajalo svega 11 miliona dinara, budžet za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje iznosi 21 milion dinara, sa tendencijom rasta u narednim godinama.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track