LEGENDA O POTPEĆKOJ PEĆINI: Svako ko kroči u ovo prirodno remek-delo u dolini reke Đetinje PRODUŽIĆE SEBI ŽIVOT!
Foto: RINA

u narodu poznata kao potkovica

LEGENDA O POTPEĆKOJ PEĆINI: Svako ko kroči u ovo prirodno remek-delo u dolini reke Đetinje PRODUŽIĆE SEBI ŽIVOT!

Srbija -

Na 14 kilometara od Užica, u dolini reke Đetinje nalazi se remek-delo prirode – Potpećka pećina, sa najvišim pećinskim ulazom u Srbiji.

Naime, čuvena vrelska pećina, u narodu poznata kao potkovica zbog specifičnog oblika ulaza visoka je 50 metara i široka skoro 22 pri vrhu, a deset manje pri dnu.

Potpećka pećina, Užice
foto: RINA

Iako je dugačka oko 10 kilometara, istražena i uređena dužina za posetioce iznosi 555 metara, dok ulazno-silazna staza ima više od 700 stepenika.

Ovaj spomenik prirode nastao je od vodotokova koji poniru u Drežničkoj dolini i po izlasku iz pećine stvaraju rečicu Petnicu koja se uliva u Đetinju. Izgrađena je u krečnjacima beličaste boje, sa naslagama bigra nastalih iz voda pećinskih reka.

„Dvorana zmajeva“, „Don Kihot“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Šiljata stena, „Tavan“, „Prolaz nade“, „Minerski prolaz“, „Nevestinski veo“, „Cvijićeva dvorana“ samo su neke od atrakcija koje je izvajala priroda, a koje posetioci mogu da vide tokom obilaska Potpećke pećine.

Potpećka pećina, Užice
foto: RINA

Po njoj je i živopisno selo dobilo ime. U ovom delu Srbije prepričava se legenda da će svako ko kroči u Potpećku pećinu produžiti sebi život za jedan dan.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track