IZLOŽBA U LOZNICI: Uloga Radničkog univerziteta u opismenjavanju i obrazovanju stanovništva u drugoj polovini 20. veka
Foto: Kurir/T.Ilić

Centar za kulturu

IZLOŽBA U LOZNICI: Uloga Radničkog univerziteta u opismenjavanju i obrazovanju stanovništva u drugoj polovini 20. veka

Srbija -

LOZNICA - Dokumentarna izložba ‘’Uloga Radničkog univerziteta u opismenjavanju i obrazovanju stanovništva Loznice u drugoj polovini 20. veka“, autorke Biljane Radičević urednice obrazovnih programa u Centru za kulturu ‘’Vuk Karadžić“, biće otvorena u ponedeljak, od 12 sati, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Loznici.

Centar za kulturu je decembra prošle godine priredio dokumentarnu izložbu kojom su predstavljene obrazovne aktivnosti Radničkog univerziteta, kursevi, redovna prekvalifikacija, osnovno, srednje i visokoškolsko obrazovanje.

Loznica, izložba
foto: Kurir.rs

U nekadašnjoj Jugoslaviji osnivani su radnički i narodni univerziteti sa ciljem opismenjavanja i obrazovanja što većeg broja ljudi. Radnički univerzitet u Loznici postojao je od 1959. godine, kada ga je osnovao Opštinski narodni odbor, pa sve do 1989. kada tadašnja Skupština opštine Loznica osniva Kulturno-prosvetni centar ‘’Vuk Karadžić“ koji od 1998. nosi današnji naziv Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“.

Dokumenta koja svedoče o aktivnostima Radničkog univerziteta u Loznici nalaze se u arhivi Centra za kulturu, a zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja i gradskoj upravi deo dokumentacije je sistematizovan i skeniran prethodne godine. Rezultat toga je izložba koja se sastoji iz 26 panoa, a biće od ponedeljka dostupna posetiocima svakog radnog dana, od 8 do 15 časova, sve do kraja februara.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track