VITEŠKO NADMETANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST: Tradicionalna manifestacija u Beloj Vodi i Šavranu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

uoči velikog praznika

VITEŠKO NADMETANJE ZA ČASNI BOGOJAVLJENSKI KRST: Tradicionalna manifestacija u Beloj Vodi i Šavranu

Srbija -

Sa blagoslovom vladike kruševačkog dr Davida Perovića i ove godine na praznik Bogojavljenje biće održana dva viteška nadmetanja za Časni Bogojavljenski krst u Beloj Vodi i Šavranu.

Podsetimo, prošle godine je, zbog epidemije korona virusa, izostala ova tradicionalna manifestacija

U Beloj Vodi biće održano 21. po redu viteško nadmetanje za Časni Bogojavljenski krst u zajedničkoj organizaciji mesnih zajednica Bela Voda, Bresno Polje i Stopanja. Manifestacija počinje u pet sati liturgijom u Crkvi Svete Trojice u Beloj Vodi i Stopanji, a sat kasnije počeće liturgija u Crkvi Lazarici. U osam sati je svečani ispraćaj Časnog krsta iz Lazarice, koji će za pola sata stići ispred crkve u Jasici.

Časni krst, Bogojavljanje, Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

U devet sati je planiran doček Časnog krsta u Kukljinu, a zatim sledi polazak litije ispred crkve u Beloj Vodi. Osvećenje vode na Belovodskoj česmi i dolazak Časnog krsta u ovo selo planirano je za deset sati, a zatim sledi polazak litije prema Zapadnoj Moravi. Na ovoj srpskoj reci obaviće se lomljenje pogače prijateljstva i vodoosvećenja, kojem će prisustvovati predstavici Grada Kruševca i Opštine Trstenik. Kulturno-umetnički program biće izveden posle toga, blagosiljanje učesnika plivanja, a start plivača za Časni Bogojavljenski krst planiran je za 12 sati. Manifestacija se završava proglašenjem pobednika i Trpezom ljubavi.

Časni krst, Bogojavljanje, Kruševac
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Deseto po redu Viteško nadmetanje za Časni Bogojavljenski krst održaće se i na Rasini u selu Šavranu. Sveta liturgija sa molitvom velikog vodoosvećenja počeće u osam sati u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u ovom selu. Polučasovni kulturno-umetnički program izvešće Streličarski klub „Carska strela“ iz Kruševca i „Vitezovi Grada Kruševca“, Posle plivanja za Časni krst uslediće proglašenje pobednika i svečani ručak.

Organizatori ovih manifestacija su Eparhija Kruševačka, Kulturni centar Kruševac i mesne zajednice, a pokrovitelj Grad Kruševac.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track