U LOZNICI DVA DANA ŽALOSTI Gradonačelnik o smrti vladike Lavrentija: Otišao je veliki čovek
Foto: Kurir/T.I.

saučešće

U LOZNICI DVA DANA ŽALOSTI Gradonačelnik o smrti vladike Lavrentija: Otišao je veliki čovek

Srbija -

Povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović uputio je saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, Eparhiji Šabačkoj, monaštvu, njegovoj rodbini, vernicima i svima koji su sa žaljenjem primili tu vest.

Naša Eparhija i SPC ostala je bez još jednog odanog pastira i duhovnika, neumornog humaniste i hrišćanina, svog episkopa i pisca, njegovog preosveštenstva Lavrentija, a Loznica i Podrinje ostali su bez velikog pregaoca koji je snagom vere i ljubavi u izazovnim vremenima uzdizao duhovne vrednosti, navodi se u izjavi dostavljenoj iz Petrovićevog kabineta.

Vladika Lavrentije
foto: Kurir/T.I.

- Otišao je čovek koji je svojstvenim glasom razuma kao naš savremenik doprineo podizanju najvećeg broja hramova u ovom kraju. Više decenija bio je simbol i moralni autoritet, zaštitni znak za sve što je u teškim danima predstavljalo iskre svetlog uma i dostojanstvenog života. Moji prijatelji i poznanici su o episkopu Lavrentiju, govorili kao čoveku hrišćanske skromnosti i velikog preporoda. Učio nas je pokornosti pred velikim ciljevima i nepokoru prema mržnji i omalovažavanju. Gnušao se na laži i pakosti, ali je bio čovek koji je umeo da prašta. Episkop Lavrentije bio je više puta naš gost. U Loznici je osveštao hramovne temelje danas jedne od najvećih bogomolja u Srbiji, Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru, bio je tu kada smo u poseti imali Patrijarha Irineja, oktobra 2010. u vreme manifestacija povodom dva veka od Boja na Loznici. Rado je dolazio da zajedno proslavimo Dan grada 16. jun, na Vukove sabore, da osvešta nove crkve u Lozničkom Polju ili Voćnjaku. Dolazio je na jubileje u Tronoši, a na njegovu inicijativu za svetitelja je proglašen Stefan Tronoški, prvi učitelj Vuka Karadžića – ističe gradonačelnik.

Vidoje Petrović
foto: Kurir/T.I.

Svojom pojavom na svakom mestu je upućivao na uzvisito gospodnje poslanstvo i saznanje da i u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Smatram da je tako omiljeni naš vladika, koji se jedno vreme školovao u lozničkoj Gimnaziji, predstavljao cvet srpskog hrišćanstva u velikoj evropskoj bašti vere i kulture, zaključuje Petrović ističući da je ‘’zahvalan za prijateljstvo, mudrost, čestitost i dobrotu kojom nas je obasipao naš vladika’’.

Inače, danas je Gradsko veće donelo odluku da povodom smrti episkopa Lavrentija na teritoriji Grada Loznice 25. i 26. januar budu Dani žalosti.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track