ZAVRŠETAK SVETOSAVSKE NEDELJE DUHOVNOM I KNJIŽEVNOM TRIBINOM, MATIJA BEĆKOVIĆ: Poezija vraća veru i ljubav među ljude
Foto: SKC

subotica

ZAVRŠETAK SVETOSAVSKE NEDELJE DUHOVNOM I KNJIŽEVNOM TRIBINOM, MATIJA BEĆKOVIĆ: Poezija vraća veru i ljubav među ljude

Srbija -

Svetosavskom akademijom, duhovnom tribinom i književnom večeri Matije Bećkovića, u Zadužbini Dušana Radića, u SKC-u Subotice, završava se sutra 30. Svetosavska nedelja.

Manifestacija ima tradiciju dugu tri decenije, posvećena je utemeljivaču srpske crkve i prosvetitelju Svetom Savi, a šest programa kulturnog i duhovnog sadržaja organizovano je u Zadužbini, od 21. do 27. januara.

Svetosavska Akademija
foto: SKC

Posetioci su imali prilike da vide tematsku izložbu slika „Utočišta“ Dragana Bartule, a na otvaranju je govorio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je uputio snažnu poruku Srbima, „da samo ujedinjeni, sa verom u sebe, svoju zemlju i Boga, možemo da se vratimo istinskim vrednostima našeg naroda, te da su takva nastojanja posebno vidljiva povodom obeležavanja praznika Svetog Save i podsećanja na temelje koje je utkao u prosvetiteljstvo našeg društva.

Sinoć je protoprezviter SPC “Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“ Dušan Đukić, besedio na duhovnoj tribini, uz blagoslov vladike bačkog Irineja.

Naš priznati akademik Matija Bećković govorio je na književnoj večeri o svojoj novoj knjizi „Onamo namo“, a poruka koju je uputio u duhu je njegove knjige poezije i portreta, da „poezija i danas vraća ljubav i veru među ljude, jer nastaje iz ljubavi, a ne mržnje. Mržnja je laž...“ Bećković je književno veče počeo „Pričom o Svetom Savi“, a nova knjiga “Onamo namo“ je treći deo svojevrsne trilogije, kojoj su prethodile knjige „100 mojih portreta“ i „Mojih 80“. Autor je rođen nedaleko od Subotice, a poemom O Senti, svom rodnom mestu, počinje njegova najnovija knjiga poezije i portreta, koja je autobiografsko delo prema njegovim rečima, „s portretima ljudi koji su obeležili njegov život“.

Svetosavska Akademija
foto: SKC

„Na neki način je to autobiografija i o drugim ljudima, koje sam poznavao. Mnogi nisu među živima, pa je jasno da danas postoji ta usmena književnost, priče o ljudima ili portreti koji nisu zabeleženi“

Jednoiposatnom tribinom, Bećković je posetiocima govorio o značajnim autorima, donevši portrete Dučića, Vinavera, Laze Kostića, Branka Miljkovića i drugih književnih velikana, što je primljeno s velikom pažnjom subotičke publike, a ćitaoci su, prema Bećkovićevim rečima – najvažniji.

Sutrašnji završetak manifestacije Svetosavskom akademijom, prema rečima domaćina i organizatora SKC-a Sveti Sava, biće uskraćen ove godine, zbog epidemijske situacije, za organizovanje Svetosavskog bala, koji je tri decenije bio kruna Svetosavske nedelje, uz sadržajne programe.

Svetosavska Akademija
foto: SKC

Dečji Svetosavski dani

Na Savindan, sutra u školama se obeležavaju 7. „Dečji Svetosavski dani“, a traju do 2. februara. Moto ovogodišnje manifestacije je „Raduj se mladice, iznikla od dobrog drveta“.

Direktorka osnovne škole Matko Vuković, Mirjana Stevanović, kaže da će pored te škole još 15 subotičkih osnovnih škola i vukovarska škola Dragutin Tadijanović učestvovati u programu. Osnovcima će biti dodeljene nagrade za najbolje likovne i literarne radove, a biće izloženi u subotičkoj školi Jovan Mikić.

Mirjana Stevanović
foto: Kurir/N.H.

Svečana akademija povodom Dana Svetog Save održaće se i u mestu Kanjiža, 27. januara, u velikoj sali Doma umetnosti, u 18 sati. Opština Kanjiža obeležava uspomenu na Svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa.

Praznik Svetog Save je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, a proglašen je za školsku slavu, te se tradicionalno proslavlja u Kanjiži, kažu za Kurir organizatori.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track