DOBRA VEST ZA KOLUBARSKI OKRUG: Agrarni budžet težak 124,7 miliona dinara, za podsticaje izdvojeno 75
Foto: Shutterstock

dodela novcA

DOBRA VEST ZA KOLUBARSKI OKRUG: Agrarni budžet težak 124,7 miliona dinara, za podsticaje izdvojeno 75

Srbija -

VALJEVO - Prilikom podele novca kada su se krojili ovogodišnji budžeti lokalnih samouprava u Kolubarskom okrugu agrar ukupno može da računa na 124,7 miliona dinara.

U odnosu na 2021. godinu za poljoprivredu i ruralni razvoj to je više za 11,3 miliona dinara. Inače od ukupno izdvojenih sredstava za sektor poljoprivrede 100,9 miliona dinara biće usmereno za podsticaje poljoprivrednim gazdinstvima.

Najviše novca za poljoprivredu i ove godine izdvaja Valjevo, pa tako agrarni budžet Valjeva za 2022. godinu iznosi 94 miliona dinara, što je za 21 milion više nego što je to bilo opredeljeno prošlogodišnjim budžetom.

Od toga je za podsticaje opredeljeno 75 miliona dinara, dok je preostali iznos namenjen za funkcionisanje preduzeća ''Agrorazvoj – valjevske doline'', koje se stara o stočnom fondu i realizuje Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva.

Po izdvajanjima za subvencije u poljoprivredi sledi Osečina, gde će poljoprivredni sektor ove godine raspolagati sa 11,7 miliona dinara. Od 10 miliona dinara, koliko iznosi mionički agrarni budžet, 8,2 miliona su podsticaji.

Četvrta po izdvajanju u Kolubarske okrugu je opština Ljig. Za poljoprivredu i ruralni razvoj namenili su osam miliona, od čega za subvencije šest miliona dinara. Najmanje novca za poljoprivredu izdvojila je opština Ub, svega milion dinara.

Budžetom za ovu godinu Lajkovac nije planirao sredstva za poljoprivredu. Kako nam je rečeno u Opštinskoj upravi, novac za subvencije tek će biti izdvojen rebalansom budžeta, nakon izrade Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Očekuje se da ta izdvajanja budu na nivou prošlogodišnjih, oko 16 miliona dinara.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track