SKUPŠTINA SUBOTICE USVOJILA PLAN ZAPOŠLJAVANJA: Na tržištu rada 4.113 građana, polovina su žene, a 40 odsto u petoj deceniji
Foto: Kurir/N.H.

Problemi su odliv kadrova i deficitarna zanimanja

SKUPŠTINA SUBOTICE USVOJILA PLAN ZAPOŠLJAVANJA: Na tržištu rada 4.113 građana, polovina su žene, a 40 odsto u petoj deceniji

Srbija -

Odbornici Skupštine Subotice usvojili su lokalni akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini, kojim je predviđeno smanjivanje nezaposlenih Subotičana, a trenutno su na tržištu rada 4113 osobe, među kojima je 2071 žene, koje čine 50,38 nezaposlenih, a veći je i broj nezaposlenih preko 50 godina, oko 40 odsto.

Lokalnim planom je stoga predviđena podrška poslodavcima putem subvencija, za osobe koje se teže zapošljavaju, za šta je lanjskim planom potrošeno preko 5 miliona dinara, dok je merama za samozapošljavanje, sa liste Nacionalne službe zapošljavanja, izdvojeno 4,7 miliona dinara, a za posao kroz javne radove još 4,8 miliona dinara. Takvim merama, lane je posao dobilo ukupno 73 građana Subotice.

Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ objasnio je da lokalni plan zapošljavanja omogućava dobre rezultate u ekonomskom razvoju Grada, da utiče i na smanjenje nezaposlenosti, a i na rast plata.

Subotica
foto: Kurir/N.H.

„Ovakvim planovima je smanjena nezaposlenost u Subotici, pomogli smo da mnogi nađu radno mesto. Analize su pokazale da su do posla najteže dolazili nekvalifikovani radnici, posebno stariji od 50 godina, koji teže nalaze posao. Sredstva su izdvojena za podsticaj baš te kategorije nezaposlenih i putem subvencija i javnih radova. Dodatnim obukama je moguće dokvalifikovati te grupe radnika, kako bi lakše dobili posao u grupama deficitarnih zanimanja, prevashodno zanatskim poslovima, jer je analizom utvrđen odliv velikog broja zanatllija“, rekao je, pored ostalog, Vojnić.

Pored odliva kadrova, posebno mladih do 35 godina, problemi su neusklađenost lokalnog tržišta rada sa upisnom obrazovnom politikom, odnosno zaključeno je da privreda nije dovoljno povezana sa obrazovanjem, pa oni koji traže posao nemaju dovoljno prakse i radnog iskustva, konstatovano je lokalnim planom.

Nezaposleni dobijaju 300.000 dinara subvencija za samozapošljavanje, a 330.000 se dodeljuje takođe jednokratno, osobama sa invaliditetom, ukoliko planiraju da otvore radnju, ili privredno društvo u kojem će biti zaposlen. Mogućnosti se odnose na više sfera, turizam, poljoprivredu ili privrednu proizvodnju.

Subotica
foto: Kurir/N.H.

Opozicija je imala izdvojeno mišljenje oko lokalnog akcionog plana, apostrofirajući nedovoljno ulaganje u turizam i nezavršen projekat Akva parka na Paliću, koji se gradi više godina i nije završen.

Takvom stavu opozicionih odbornika replicirao je predsednik Skupštine Grada, Balint Pastor, koji je naveo da se radi o projektu od državnog značaja, a da je kašnjenje realizacije uslovljeno i kašnjenjem sredstava zbog dvogodišnje epidemijske situacije.

Usvojen je i program za zaštitu životne sredine, a budžetom je predviđeno 147 miliona dinara za rešavanje ekoloških problema.Očekuje se i deo sredstava od republičke vlade, da bi se projekat za unapređenje ekologije uspešno i realizovao, a u planu je i održavanje zaštitnog pojasa oko jezera Palić.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track