SPOMENIK NEDUŽNO STRELJANIMA: Posle osam decenija u lozničkom selu Cikote. Polovina ubijenih bila deca mlađa od 14 godina
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

žrtve drugog svetskog rata

SPOMENIK NEDUŽNO STRELJANIMA: Posle osam decenija u lozničkom selu Cikote. Polovina ubijenih bila deca mlađa od 14 godina

Srbija -

Osvećenje i otkrivanje spomen-obeležja streljanim meštanima Cikote posle osam decenija od njihovog stradanja trebalo bi do kraja meseca da bude upriličeno u tom lozničkom selu. Grubi radovi su uglavnom završeni, u toku je priprema mermernih ploča sa imenima ubijenih, a onda predstoji deo posla nakon kojeg će obeležje dobiti planirani izgled, kaže Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR-a.

- Imena oko 450 ubijenih meštana biće uklesana na mermernim pločama koje su u obradi. One će biti postvaljene na četiri stuba, a na spomen-obeležju će se naći i dve ploče sa odgovarajućim natpisima. Spomen-obeležje biće obloženo ukrasnim kamenom, a njegovo otkrivanje planiramo, ukoliko to bude moguće u organizacionom smislu, krajem februara. U selima Jadra se oktobra 1941. godine dogodio nezapamćen zločin nemačkih vojnika prema civilnom stanovništu, oni su ubijali sve redom, pa čak i decu. Ovakve događaje treba čuvati od zaborava i odati dužnu počast nedužno stradalima svake godine– kaže Isaković.

Cikote, Loznica
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Cikote su se 19. oktobar pre 81 godine našle na putu nemačke kaznene 342. divizije koja je stigla iz Francuske da bi ovde počinila stravične pokolje. Gotovo polovina ubijenih meštana bila su deca mlađa od 14 godina, najmlađe nekršteno dete staro tek deset dana i nema kuće u Cikotama koja nije imala žrtvu toga dana. Uz podršku MZ Cikote inicijator podizanja spomen-obeležja žrtvama fašističkog okupatora bio je loznički Gradski odbor SUBNOR-a za šta je dobijena podrška grada i resornog ministarstva. Sredstva obezbeđuju Grad Loznica, Ministarstvo za rad i jedan broj privrednika poreklom iz ovog kraja kao i Republike Srpske. Inače, prošle godine je u Cikotama 19. oktobra na 80. godišnjicu velikog zločina, postavljen i osveštan kamen temeljac u prisustvu predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Loznice, Mesne zajednice i žitelja. Cikote su jedno od sela postradalih krvavog oktobra 1941. godine. Nemci su tada u susednom Dragincu i više jadarskih sela streljali nešto manje od tri hiljade civila, a najmlađa žrtva imala je tri dana.

Cikote, Loznica
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Streljanje u Dragincu prvi je masovni zločin počinjen nad civilima na teritoriji Srbije u Drugom svetskom ratu. U znak sećanja na te žrtve svakog 14. oktobra održava se komemoracija u Dragincu, a uskoro će spomenik koji podseća na te strašne dane konačno dobiti i Cikote.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track