SREMSKA MITROVICA: Grad obezbedio dečja autosedišta za sve mitrovačke bebe rođene u 2022.
Foto: Sremska Mitrovica živi

SREMSKA MITROVICA: Grad obezbedio dečja autosedišta za sve mitrovačke bebe rođene u 2022.

Srbija -

Često nismo svesni da svaki naš izlazak iz kuće ili stana automatski znači da smo aktivni učesnici u saobraćaju. Bilo da smo pešaci, biciklisti ili vozači, naša odgovornost je velika prema sebi i prema drugim učesnicima u saobraćaju. Isto tako, zaboravljamo da su automobili, parkići, trotoari, igrališta puni beba i dece. Zato su u Gradu Sremska Mitrovica od ove godine odlučili organizuju veliku akciju pod nazivom “Bebe u autu”, a tiče se bezbednosti beba kao učesnika saobraćaja, ali i pomoći novopečenim roditeljima.

“Grad Sremska Mitrovica i Savet za bezbednost saobraćaja pokreću ove godine jednu veliku i lepu akciju namenjenu našim najmlađim sugrađanima. Reč je o dodeli autosedišta svim bebama rođenim u 2022. godini. Deca su najraniviji članovi svakog društva i stoga im je potrebno pružiti posebnu i dodatnu pažnju i posebnu zaštitu. Osim toga, želimo da pomognemo onima koji su postaju roditelji ove godine, jer nabavka opreme nije jeftina, pa želimo da kao pružimo makar malu podršku sa željom, ciljem i planom da kroz godine bude sve veća”, kaže Petar Samardcžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Akcija će se održavati početkom svakog meseca, te će roditelji koji su u prethodnom mesecu dobili bebu moći u Gradskoj kući da preuzmu dečje autosedište. Inače, ovakva vrsta zaštite dece u saobraćaju je zakonski propisana u našoj zemlji i odnosi se na decu od nekoliko meseci 12 godina, odnosno 36 kilograma. Time se smanjuje opasnost od povrede deteta u saobraćaju, ali izbegavaju kazne propisane zakonom. Kako ništa oko bebe nije mala stavka, Grad će se truditi da uvodi još ovakvih akcija na godišnjem nivou.

Sremska Mitrovica živi
foto: Sremska Mitrovica živi

“Hajde da kažemo da je ova akcija jedna vrsta podsticaja nataliteta, ali pre svega ima za cilj da ne dođe do povrede deteta tokom vožnje. Sedišta su visokog kvaliteta, sva su atestirana, proverena po ISO 9001 standardu, pa ću se usuditi da ih nazovem univerzalnim čuvarima dece u saobraćaju. Svima koji su nedavno postali roditelji, bilo koji put, čestitam i želim puno sreće, a nama u Gradskoj upravi želim da podelimo što više ovih sedišta, jer to znači da se rađa više dece, ali još je početak godine i relativno rano govoriti o tome”, zaključio je Samardžić za Sremska Mitrovica živi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track