Ministarka Irena Vujović posetila Suboticu
Foto: Strahinja Babović

Ministarka Irena Vujović posetila Suboticu

Srbija -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i predsednicima i predstavnicima opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka, postrojenje za separaciju otpada u „Regionalnoj deponiji“ d.o.o. Subotica, a potom, u Radnoj jedinici za odvoženje i deponovanje komunalnog čvrstog otpada JKP „Čistoća i zelenilo“ u Subotici, 25 novih autosmećara i autopodizača za kontejnere. Ovom nabavkom, vrednom 320 miliona dinara, realizacija projekta „Izgradnja regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka“, koja se odnosi na Sektorski program „Zaštita životne sredine, klimatske promene i energetika“ IPA za 2012. godinu, konačno je dobila svoj epilog.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

Ministarka Vujović je, tim povodom, izjavila kako je danas izuzetno važan dan za građane Subotice, kao i za sve građane Severnobačkog upravnog okruga i nekoliko opština iz Severnobanatskog upravnog okruga.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

„Želim, pre svega, da se zahvalim na prisustvu gradonačelniku Bakiću i predstavnicima svih šest opština, kao i na saradnji u prethodnom periodu, jer su oni svojom posvećenošću pokazali da žele da promene na bolje sliku u svojim sredinama. Mi danas, možda prvi put u Subotici i čitavom Okrugu, na jednom mestu imamo opremu vrednu skoro tri miliona evra. Svih ovih 17 autosmećara i osam autopodizača otići će u jedan grad i šest opština i to će značajno unaprediti kvalitet životne sredine i upravljanje čvrstim otpadom“, istakla je ministarka Vujović.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

Dodala je da je upravljanje čvrstim otpadom jedan od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine i problem koji, verovatno, najviše muči građane čitave Srbije.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

„Zahvaljujući nabavljenoj opremi, uslediće i zatvaranje nesanitarnih i divljih deponija na teritorijama Severnobačkog i Severnobanatskog upravnog okruga, jer je preduslov za to i regionalni centar za upravljanje otpadom koji postoji“, kazala je ministarka Irena Vujović.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

Uz konstataciju da su Grad Subotica i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka prethodnih godinu dana bili veoma aktivni na raspisanim konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, ministarka je pozvala predstavnike Grada Subotice i pomenutih opština da to čine i u narednom periodu.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

„Upravo je u toku konkurs za zamenu kotlova i pošumljavanje, a ovih dana očekujemo i puštanje konkursa za uklanjanje divljih deponija i smetlišta širom Srbije. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Bakićem da zatvorimo i Gradsku deponiju u Subotici na koju se i dalje odvozi otpad, i pored toga što postoji regionalni centar koji bi trebalo da radi maksimalnim kapacitetom kako bi oba okruga, i Severnobački i Severnobanatski, bili čisti. Jedni ste od retkih okruga koji imaju regionalnu deponiju po svim evropskim standardima, zahvaljujući našim partnerima iz Evropske unije koji su učestvovali u finansiranju ovog projekta“, naglasila je ministarka Irena Vujović.

Gradonačelnik Bakić je, takođe, izjavio da je danas veliki dan, ne samo za Suboticu i kvalitet životne sredine ovog grada, nego i za opštine Bačka Topola, Senta, Mali Iđoš, Kanjiža, Novi Kneževac i Čoka, koje su zajedno sa Suboticom već godinama u projektu izgradnje i opremanja Regionalne deponije, koja nabavkom ovih vozila konačno zaokružuje sve uslove potrebne za rad.

Irena Vujović, Stevan Bakić, Subotica
foto: Strahinja Babović

„Zahvaljujem se Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije što su omogućili nabavku 25 najsavremenijih vozila za transport otpada. Vrednost ove nabavke je 320 miliona dinara. Naročito se zahvaljujem ministarki Ireni Vujović na podršci koju je pružila na ovom i mnogim drugim projektima. Čestitam našim lokalnim stručnim službama koje su kvalitetno uradile svoj deo posla da danas, konačno, budemo nadomak ozbiljnog i kvalitetnog upravljanja otpadom, za oko 260 hiljada građana koji žive u opštinama koje pokriva Regionalna deponija“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Subotica, naveo je, preuzima sedam kamiona za transport smeća velikog kapaciteta, jedan kamion manje nosivosti, kao i dva autopodizača za kontejnere.

„Ostala vozila preuzeće naši prijatelji iz pomenutih opština i time se zaokružuje projekat započet još 2012. godine, vredan 24 miliona evra, kojim će stanje životne sredine čitavog prostora severne Bačke i velikog dela severnog Banata biti značajno unapređeno kroz razdvajanje i obradu otpada. Velike deponije, koje zauzimaju i zagađuju ogromne površine, konačno odlaze u istoriju. I današnja dodela ovih vozila rezultat je odgovorne i uspešne ekološke politike države Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Grad Subotica i opštine, naši partneri na ovom projektu, nastavitće da podržavaju tu politiku“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja