SREDNJOŠKOLKA ODUŠEVILA SLIKAMA: Prva izložba samouke Lozničanke Marije Ristanović
Foto: Kurir/T.Ilić

Posetioci su bili oduševljeni izloženim radovima

SREDNJOŠKOLKA ODUŠEVILA SLIKAMA: Prva izložba samouke Lozničanke Marije Ristanović

Srbija -

LOZNICA - Talenat je nešto što se rađa sa čovekovim dolaskom na svet, a ako se neguje i čuva, pretvara se u umetnost. Tim rečima iz Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ najavljena je prva samostalna izložba Marije Ristanović, osamnaestogodišnjakinje iz Loznice otvorena u Galeriji ‘’Mina Karadžić’’ u Vukovom domu kulture. Posetioci su bili oduševljeni izloženim radovima, a ljubitelji umetnosti otkrili su pravi biser među lozničkim slikarima.

Loznica, izložba, Marija Ristanović
foto: Kurir/T.Ilić

Ova učenica lozničke Srednje ekonomske škole je samouka, interesovanje za crtanje i talenat za slikanje pokazivala je od malena, a na izložbi se predstavila sa 35 slika nastalih u poslednje dve godine. Za jednu sliku potreban joj je dan, do dva, zavisi od inspiracije i složenosti onoga što radi. Ona zbog zdravstvenog stanja koristi invalidska kolica, ali to joj ne smeta da pokaže raskošan talenat i stvara slike pune energije, života i snage. Predstavila se sa nekoliko portreta monaha, slika životinja i pejzaža. Kako je na otvaranju izložbe kazala Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu, reč je o mladoj i ‘’fantastičnoj autorki’’.

Loznica, izložba, Marija Ristanović
foto: Kurir/T.Ilić

- Mene je fasciniralo koliko je u ovim slikama lepote, ljubavi, strasti, energije iz jednog ovako krhkog bića kao što je Marija. Ona zaslužuje duboki naklon i poštovanje, drago mi je što deo ove priče. Ova izložba je, inače, prodajnog kartaktera i sva sredstva biće uplaćena na račun Manastira Hilandar što dosta govori o našoj mladoj umetnici, njenim roditeljima i porodici – kazala je ona dok je o samim radovima nešto više rekao magistar slikarstva Drago Simić.

1 / 7 Foto: Kurir/T.Ilić

Trideset godina bavim se pedagoškim radom, dosta sam učenika spremao za srednje umetničke škole i fakultete, ali mi se čini da kod nijednog nisam video toliku iskrenost kao kod Marije, rekao je on u čini se nikad posećenijoj Galeriji ‘’Mine Karadžić’’.

Loznica, izložba, Marija Ristanović
foto: Kurir/T.Ilić

- Deo njenih radova odiše spokojstvom koje donose portreti duhovnika, portreti životnja puni su nesputane energije, slobode, svega ono što je Mariji uskraćeno. Njen pristup je hiperrealizam, a njena senzibilnost za detalje da ih uradio gotovo fotografski je nešto što je zadivljujuće..

Loznica, izložba, Marija Ristanović
foto: Kurir/T.Ilić

Mnogi koji završavaju fakultete nisu u stanju da nešto ovako realno naslikaju. Radi tehnikom olovke, tu je i suvi pastel, što su vrlo teške tehnike koje traže studioznost, preciznost, duboko razmišljanje o budućem potezu. Vidi se da su njene poslednje slike u profesionalnom maniru i nadam se da je ovo tek početak uživanja u njenim izložbama – kazao je Simić.

Loznica, izložba, Marija Ristanović
foto: Kurir/T.Ilić

Marija je okružena roditeljima primala čestitke, a posetioci su komentarisali da od jedne mlade osobe nisu očekivali tako kvalitetna dela. Loznica je dobila talentovanu slikarku čije izložbe će se očekivati sa nestrpljenjem, a inače, sve izložene slike su brzo rasprodate.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track