LETEĆE PERJE U MOKRINU, POZNATI FINALISTI 36. GUSANIJADE: Rodac treba da preživi kočopernu Koronu (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

LETEĆE PERJE U MOKRINU, POZNATI FINALISTI 36. GUSANIJADE: Rodac treba da preživi kočopernu Koronu (FOTO)

Srbija -

MOKRIN - Da li će i sa kakvim posledicama Rodac preživeti Koronu, biće poznato 27. februara. Tada će se u Mokrinu održati 36. svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana.

Jačinu kljunova i krila odmeriće Rodac, vlasnika Aleksandra Adamova i kočoperni delija čije se ime lako pamti. To je Korona, vlasnika Ivana Prodanova. Kako stroga guščarska pravila nalažu, finala u najjačoj i još dve uzrasne kategorije održava se poslednje nedelje u februaru. Nošeni grlenim gakanjem ženki, rivali se uvek sreću i za gušu hvataju na sredokraći između svojih avlija. Tako će biti i sad:

Mokrin, Gusanijada, Gusani
foto: Kurir/S.U.

- Rodac se 2017. godine okitio titulom svetskog šampiona. Do finala je došao tako što je u polufinalu nadjačao i u beg naterao Ljuboju, Radovana Pušića. Oko 15 minuta je trajalo nadmudrivanje između bivšeg šampiona i izazivača, a otprilike toliko i drugi polufinalni meč. Pegaz nije uspeo da se izbori sa Koronom. Nemanja Almaši i njegov ljubimac sigurno će još dugo pamtiti ovaj duel. Sa Koronom, očigledno, ni u guščarskom svetu, nema šale- konstatuje Živica Terzić, predsednik guščarskog udruženja "Belo pero". Poznati su finalisti i u nižim kategorijama. Na Guškarskom trgu, u finalu dvogodaca, sastaće se Srećko. Njegov gazda je Sava Terzić Košničar, a protivnik Mistral, Stevana Ognjenova:

Mokrin, Gusanijada, Gusani
foto: Kurir/S.U.

-Očekuje nas i zanimljivo finale u jednogodaca. Mirko Jolić došao je do finala zahvaljujući Milku. U dvorištu ovog guščara, sve domaće životinje imaju isto ime- Milko. Upravo mu je jedan drugi Milko, sad već daleke 2014. godine, doneo titulu svetskog šampiona. Milko je još tada penzionisan, ali stiže unuk bivšeg šampiona koji, normalno, nosi dedino ime. S one strane ringa biće Žućko, poznatog guščara Lazara Adamova Bilte- najavljuje Terzić. Od početka eliminacionih nadmetanja, sredinom decembra, prodefilovalo je 107 boraca, u sve tri kategorije.

1 / 6 Foto: Kurir/S.U.

Tradicija i ljubav

Neobično takmičenje zvanično je registrovano u UNESKO, a održava se od 1986. godine. Izostalo je samo 2006. godine, zbog ptičjeg gripa. U jatu koje prati prati mužjaka ima više ženki, ali mu je jedna miljenica. Njeno strastveno gakanje podiže gusanu adrenalin. Nošeni prirodnim nagonom, zarad naklonosti ženki, gusani se nadmeću braneći svoja jata.

Od Putina do Srećka

Mokrinski guščari veoma su maštoviti u pogledu davanja imena gusanima. Ranijih godina divili smo se Cezaru, Nurmagomedovu, Putinu, Porzingisu, Spartaku, Kočizu, Erupciji, Izbeglici, Beguncu… Ove godine do samog kraja su stigli Korona, Rodac, Srećko, Mistral, Milko i Žučko.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track