MUZEJ U JAGODINI DOBIO NOVU VOŠTANU FIGURU: Pogledajte kako su izvajali Milunku Savić! Šta kažete, jesu li je pogodili? (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

muzej voštanih figura

MUZEJ U JAGODINI DOBIO NOVU VOŠTANU FIGURU: Pogledajte kako su izvajali Milunku Savić! Šta kažete, jesu li je pogodili? (FOTO)

Srbija -

JAGODINA - U Muzeju voštanih figura u Jagodini između ostalih možete videti i figuru srpske heroine Velikog rata Milunke Savić. Milunka je rođena u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, opština Raška.

Po objavljenoj mobilizaciji, oktobra 1912, Milunka se prijavila na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu i registrovala se pod imenom Milun Savić, podseća jagodinska Infocentrala.

Pod tim muškim imenom borila se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. U to vreme ženama nije bilo dozvoljeno da budu vojnici i učestvuju u borbama. Njen stvarni identitet otkriven je posle ranjavanja, u bici na Bregalnici, 1913.

U Prvom svetskom ratu takođe se prijavila kao dobrovoljac. Bila je borac – bombaš legendarnog „Gvozdenog puka”, najelitnijeg Drugog puka Srpske vojske „Knjaz Mihajlo”. U jesen 1915, u Makedoniji, teško je ranjena u glavu i tako povređena sa ostalim borcima povlačila se preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front, u svoj puk, gde je učestvovala u bitkama 1916. Posebnu hrabrost pokazala je u bici na Kajmakčalanu, kada je zarobila 23 bugarska vojnika.

U balkanskim ratovima i Velikom ratu ranjavana je četiri puta. Za pokazanu hrabrost i vojničke vrline dobila je brojna odlikovanja: Albansku spomenicu, Orden Karađorđeve zvezde, Orden Svetog Mihajla, Orden Svetog Đorđa, Zlatnu Karađorđevu zvezdu sa mačevima, Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić”… Nosilac je Ordena Legije časti četvrtog i petog reda. Kao jedini strani državljanin i borac u Velikom ratu, odlikovana je francuskim Zlatnim krstom 1914–1918. sa zlatnom palmom.

Kurir.rs/Infocentrala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track