NOVA PROVOKACIJA NA KIM: Srbi na Zadušnice obišli groblje u Južnoj Mitrovici, veliki broj nadgrobnih spomenika uništen
Foto: Printscreen/Youtube

NOVA PROVOKACIJA NA KIM: Srbi na Zadušnice obišli groblje u Južnoj Mitrovici, veliki broj nadgrobnih spomenika uništen

Srbija -

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica zajedno sa Crkvenom opštinom organizovao je ovog jutra prevoz za sve građane koji su želeleli na zimske zadušnice da obiđu groblje u Južnoj Mitrovici.

Građani koji su obišli grobna mesta svojih najmilijih, ističu da su razočarani, jer je više od 80 posto spomenika potpuno ili delimično uništeno.

"Dolazim sa vrlo teškim emocijama, čim sam ušao na kapiju ovog groblja noge su mi se odsekle. Mi smo starosedeoci. Moja porodica Milić je stolarska porodica koja je poznata više od 150 godina u ovom gradu. Ovde su mi sahranjeni i deda i baba, stric, strina, otac i brat i ja sa teškom mukom i tugom dolazim ovde. Mi prolazimo pored albanskog groblja i sve je očišćeno i sređeno i ništa ne diramo, nama mrtvi nisu krivi", rekao je jedan od građana koji su danas obišli groblje.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

Svi se slažu da ovo najbolje pokazuje odnos Albanaca prema mrtvim Srbima.

"Sve je polomljeno i srušeno, ovo je varvarizam, tuga jedna. Mi ovo nikada nismo radili, ovo je dokaz njihove kulture. Pokušaju da zatru svaki trag da smo ikada ovde živeli", rekao je stariji mitrovčanin.

Srbi iz Severne Mitrovice od kraja rata svoje preminule sahranjaju na groblju u Rudaru, dok u Južnoj Mitrovici groblje obilaze samo kada su zadušnice ili kada im je obezbeđen prevoz i pratnja policije.

Za razliku od groblja u Južnoj Mitrovici, muslimansko groblje koje se nalazi na izlazu iz Severne Mitrovice je u potpunosti očuvano.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Bonus video:

06:02

Ovako je nemački diplomata bahato reagovao na napade na naš narod na KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track