ZAPUŠTENI TREZOR NEKADAŠNJE NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE KRIO NEPROCENJIVO BLAGO Nalazi se u ovom našem gradu (FOTO)
Foto: Stefan Jokić

ZAPUŠTENI TREZOR NEKADAŠNJE NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE KRIO NEPROCENJIVO BLAGO Nalazi se u ovom našem gradu (FOTO)

Srbija -

UŽICE - U užičkom muzeju krije se pravo arheološko blago i to u prostoru gde se nekada nalazio trezor bivše Narodne banke Jugoslavije.

Pre deset godina tu je napravljen jedinstven Lapidarijum antičkih spomenika, a eksponati pripadaju periodu od druge polovine II do prve polovine IV veka.

Koliko je važan u oblasti zaštite i očuvanja rimskog nasleđa dokazuje i nagrada koja je dodeljena Narodnom muzeju Užice na međunarodnom konkursu u Nemačkoj.

Svrha i cilj ovog konkursa bila je da se prepoznaju i podrže najbolje međunarodne inovativne prakse iz oblasti zaštite, očuvanja, promocije, valorizacije, održivog korišćenja i upotrebe rimskog kulturnog nasleđa.

Užice, Užički muzej, trezor Narodne panke Jugoslavije
foto: Rina.rs

U konkurenciji sa Carskom palatom Sirmijum iz Sremske Mitrovice i Mađarskim Nacionalnim muzejom sa vilom Romana Balaca Narodni mujzej Užice je dobio prznanje za projekat “Zaštita i očuvanje rimskih spomenika u Lapidarijumu”.

U Lapidrijumu su izložena 23 nadgrobna spomenika, žrtvenici, slobodne figure lavova, korintski kapel i fragmenti antičkih stubova. Spomenici potiču sa teritorije opština Zlatiborskog okruga, Kosjerića, Požege, Nove Varoši, Prijepolja i grada Užica. U antičkom periodu teritorija na kojoj su nađeni ovi antički spomenici ulazila je u granice istočne provincije Dalmacije - izjavila je za RINU Marina Kotarac arheolog Narodnog muzeja u Užicu.

Užice, Užički muzej, trezor Narodne panke Jugoslavije
foto: Rina.rs

Projekat koji se sufinansira sredstvima Evropske unije, podrazumeva upotrebu novih tehnologija za bolju vidljivost valorizaciju kulturnih ruta nedovoljno istraženog i neiskorišćenog rimskog nasleđa i izgradnju kapaciteta institucija Dunavskog regiona.

U projekat je uključen veliki broj projektnih partnera/organizacija i institucija iz Nemačke, Austrije, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a iz Srbije Regionalna agencija za razvoj i Evropske Integracije Beograd (RAREI).

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track