U VUKOVOM DOMU KULTURE U LOZNICI: Počeo 21. "Svet žena", sin Arsena Dedića oduševio publiku (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

tradicionalna manifestacija

U VUKOVOM DOMU KULTURE U LOZNICI: Počeo 21. "Svet žena", sin Arsena Dedića oduševio publiku (FOTO)

Srbija -

Koncertom ‘"Matija svira Arsena" večeras je u Vukovom domu kulture svečano otvorena 21. manifestacija "Svet žena", koja neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena u raznim oblastima. Kako je rečeno nije slučajno što baš Loznici ima jednu ovakvu manifestaciju jer ona je među prvima u Srbiji u oblasti ženskog liderstva, prepoznatljiva je kao grad u kojem su žene nosioci velikog broja javnih funkcija, uspešne preduzetnice i kao grad koji prednjači kada su u pitanju podsticajne mere u oblasti socijalne politike i rodne ravnopravnosti.

Svet žena, Loznica, Matija Dedić
foto: Kurir/T.I.

Ovogodišnju manifestaciju otvorila je Milijana Sakić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Loznice koja je rekla da "jačanje položaja žena ne znači slabljenje uloge muškaraca" i da je "žena stvorena iz muškog rebra, ne iz stopala da se po njoj gazi, ne iz njegove glave da se njome vlada, nego iz muškog bedra da mu bude jednaka, ispod ruke da bude zaštićena i sa strane srca da bude voljena". Treba se setiti svih onih žena koje su svojim postojanjem to i dokazale, žena koje su u maglovitim trenucima bile svetionik, promenile istoriju, kazala je ona i pomenula Milunku Savić, ženu ratnika, Milevu Marić Anštajn i Isidoru Sekulić, prva članica SANU.

Svet žena, Loznica, Matija Dedić
foto: Kurir/T.I.

- Život svakog muškarca od rođenja do smrti obeležen je postojanjem žena. Svaka od njih ostavi svoj mali trag, sopstveni pečat u pejzažu života budućeg velikog čoveka, naučnika, književnika, vojskovođe, pekara, pilota, učitelja ili zidara. Stoga ništa manje važne nisu ni sve te anonimne žene koje sasvim nenametljivo, bez buke, učestvuju u stvaranju istorije. Muškarac može sagraditi kuću, ali će samo žena od nje napraviti dom. Žene su i večita inspiracija velikih umetnika i najlepše pesme nastale su u čast žena. Žene su i uzrok i cilj života muškarca. Ne smemo dozvoliti da nas vreme proguta da se i dalje delimo na slabiji i jači pol jer ne postoje ni sasvim slabi ni uvek jaki. Tek kada postanemo društvo koje sasvim razume da nije bitno da li si žena već koliko si dobra u onom što činiš pobedićemo i to neće biti samo pobeda žena već svih nas – rekla je Sakićeva i na kraju podsetila na reči Jovana Dučića - "muškarci su hrabri pred smrću, a žene pred životom, muškarci pred drugim muškarcem, a žene pred celom sudbinom".

Svet žena, Loznica, Matija Dedić
foto: Kurir/T.I.

Loznička, uglavnom ženska publika, potom je uživala u nastupu pijaniste Matije Dedića koji je nadahnuto izvodio numere svoga oca Arsena Dedića (1938-2015), jednog od najvećeg kantautora sa prostora bivše Jugoslavije. Ređale su se pesme "Sve što znaš o meni", "Moderato kantabile", "Ne plači" i druge na oduševljenje publike.

Svet žena, Loznica, Matija Dedić
foto: Kurir/T.I.

Narednih dana biće priređeno više programa u okviru ovogodišnjeg "Sveta žena" koji traje do 22. marta, a manifestacija će biti završena izložbom "Putujuće šare Srbije", autorke dr Milice Živadinović, akademske slikarke i istoričarke umetnosti, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića. Prethodnih godina u okviru "Sveta žena" gostovale su brojne izložbe i pozorišne predstave, a poseban segment programa bile su teme vezane za ekonomski i socijalni položaj žena.

Grad Loznica i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" ovaj program organizuju neprekidno od 2002. godine, a tokom dve prethodne decenije ugostili su mnoge umetnice, književnice, naučne radnice i podsetili na značajne žene iz različitih oblasti života.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track